Rainald Goetz – Johann Holtrop

De flesta läsare har vad som kallas vanliga jobb – men verklig arbetsmiljö får vi sällan läsa om. Desto mer glädjande är det att flera tyskspråkiga författare under de senaste åren har tagit sig an miljöer som försäkringsbolag, kontor och reklambyråer. Det är en stor utmaning att försöka beskriva en verklighet som läsaren känner till av egen erfarenhet. Misslyckas man blir fallet hårt.

En av dessa modiga författare är Rainald Goetz. Han slog redan igenom på 80-talet och har varit Tysklands litterära enfant terrible ända sedan dess. Den hyperbegåvade Goetz debuterade samtidigt som han doktorerade i både historia och medicin och har skrivit flera romaner som utspelar sig bland annat under den så kallade tyska hösten på 70-talet (Kontrolliert), inom psykatrin (Irre) och techno-scenen (Rave).

Hans senaste roman börjar i november 2001 och handlar om Johann Holtrop, 48 år och chef över 80 000 anställda på ett företag med det komiskt klingande namnet Assperg Medien AG. Till en början går det bra för Holtrop, men så småningom dalar hans stjärna och allt slutar med en fullständig livskatastrof.

Goetz har lyckats skriva en samhällsroman om 00-talet. Här beskrivs både städfirman, medielandskapet och chefskapet med en sällsynt skärpa. I dagens multinationella företagsvärld blir det tydligt hur svårt det är att leva enligt efter en människovärdig moral – å ena sidan är den enskilde bara ett litet kugghjul men å andra sidan hade mammon inte heller kunnat härja vidare utan den enskildes och allas medverkan. Trots den rätt torra miljön och sin kritiska hållning har han lyckats beskriva eländet med mycket humor.

För dem som läser tyska ekonominyheter är likheten mellan romanfiguren Johann Holtrop och näringslivsprofilen Thomas Middelhoff, (tidigare VD för Bertelsmann AB, idag delägare i riskkapitalbolaget Berger Lahnstein Midellhoff & Partners i London) och mellan Kate Asspergs och Liz Mohn, svåra att undgå. Men det kvittar egentligen vem som är vem i verkligheten, eftersom Goetz inte bara vill visa enskildas girighet, utan en hel generations sätt att tänka och handla.

 

– Goetz läser ur boken här:

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).