Paul Lendvai – Mein verspieltes Land. Ungarn im Umbruch

Klicka på omslagetför att komma till bokhandeln (Bokus 207 kr)
Av RICHARD SWARTZ
Den ungerske publicisten och journalisten Paul Lendvai, sedan den ungerska revolutionen 1956 bosatt i Wien, uppfattas med rätta som en av de mest sakkunniga experterna när det gäller detta land; hans tidigare böcker över revolutionen och Ungerns historia måste gälla som populärhistoriska standardverk.

Hans senaste bok är mer impressionistisk, mer polemisk och vittnar om stor oro över vart EU-medlemsstaten Ungern är på väg.

I mycket är den en uppgörelse med landets premiärminister Viktor Orbán, kanske idag Europas mest begåvade populist, som genom demokratiska val har en ställning som om Ungern skulle ha varit en enpartistat. Det är denna ställning som nu systematiskt håller på att konsolideras, enligt författaren: genom raskt antagna ändringar av författtningen, ingrepp mot press- och yttrandefrihet liksom mot tidigare självständiga institutioner inom det ungerska samhällslivet.

Denna utveckling går hand i hand med en “storungersk” politisk strategi som hämtar näring ur den för Ungern katastrofala freden i Trianon 1920, som radikalt krympte landet både till yta och befolkning.

Författaren, med judisk bakgrund, kritiserar också den starka antisemitism och behandling av landets romer som utmärker dagens Ungern.

 

– Se en kortare intervju med Orban, som lovat skapa en miljon nya arbeten inom tio år:

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).