Nikolaj Frobenius – Teori og praksis

FrobeniusTeoriogpraksis-Pocket.inddAv ARNE MELBERG
Teori og praksis är ett självbiografiskt arbete med bilder ur familjealbumet. Men det är också en roman. I inledningen använder Frobenius några långa noter till att diskutera ”självbiografins” förhållande till ”romanen”. Därefter följer en ”prolog”, där berättaren Nikolaj Frobenius är på väg till återbesök i den ”drabantby” (förort) utanför Oslo där han växte upp. Återseendet motiverar den självbiografiska roman som följer i form av korta minnesbilder. Slutligen en ”epilog” som förstås anknyter till prologen: vi är tillbaka i nuet och följer Frobenius, nu på väg till ett försonande besök till fadern på ålderdomshemmet.

Romanbilderna är sorterade i tre delar: den första består av barndomsglimtar som presenterar inblandade personer, främst den excentriske fadern och hans romantiska fantasier om det ideala förortslivet. I den andra delen inträffar en tragisk omvändning: moderns plötsliga död, som utlöser tredje delens kris för såväl far som son.

I denna dystra utvecklingshistoria väver Frobenius in en socialhistorisk kritik som gäller ”drabantbyen” som folkhemsprojekt. Bokens titel syftar på den socialdemokratiska ”teori”, som resulterar i förfall, undergång, död. Men också i en mycket läsvärd uppväxtroman.
© Arne Melberg

Läs också Arne Melbergs längre artikel ”Under strecket” i SvD den 3 september 2005 om bl.a. Frobenius bok och om en fiktionalisering av verkligheten.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).