Nikolaj Frobenius – Teori og praksis

FrobeniusTeoriogpraksis-Pocket.inddAv ARNE MELBERG
Teori og praksis är ett självbiografiskt arbete med bilder ur familjealbumet. Men det är också en roman. I inledningen använder Frobenius några långa noter till att diskutera ”självbiografins” förhållande till ”romanen”. Därefter följer en ”prolog”, där berättaren Nikolaj Frobenius är på väg till återbesök i den ”drabantby” (förort) utanför Oslo där han växte upp. Återseendet motiverar den självbiografiska roman som följer i form av korta minnesbilder. Slutligen en ”epilog” som förstås anknyter till prologen: vi är tillbaka i nuet och följer Frobenius, nu på väg till ett försonande besök till fadern på ålderdomshemmet.

Romanbilderna är sorterade i tre delar: den första består av barndomsglimtar som presenterar inblandade personer, främst den excentriske fadern och hans romantiska fantasier om det ideala förortslivet. I den andra delen inträffar en tragisk omvändning: moderns plötsliga död, som utlöser tredje delens kris för såväl far som son.

I denna dystra utvecklingshistoria väver Frobenius in en socialhistorisk kritik som gäller ”drabantbyen” som folkhemsprojekt. Bokens titel syftar på den socialdemokratiska ”teori”, som resulterar i förfall, undergång, död. Men också i en mycket läsvärd uppväxtroman.
© Arne Melberg

Läs också Arne Melbergs längre artikel ”Under strecket” i SvD den 3 september 2005 om bl.a. Frobenius bok och om en fiktionalisering av verkligheten.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon. Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag bekräftar att jag vill prenumerera på Dixikons nyhetsbrev.
Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).