Mittelreich
Joseph Bierbichler

Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln
Av MARGARETA FLYGT
Hur många familjeromaner som utspelar sig i Tyskland under mellankrigstiden har det inte skrivits?

Skådespelaren Joseph Bierbichler beskriver i sin romandebut restaurangägarfamiljen vid sjön Starnberg söder om München – men jag har aldrig läst något liknande. Nationens historia blir familjens – det är inget ovanligt – men den styrka med vilken författaren beskriver tre generationer påminner mer om en yxas kraft och förödelse än om en pennas möjligheter.

En vanlig familj är en familj med hemligheter, så också här: en hermafrodit, ouppfyllda operasångardrömmar, ryska soldater, barn som växer upp, koncentrationslägersfångar som bryter sig in i sin hunger efter mat, förträngning, generationskonflikter, övergrepp, en storm som nästan ödelägger hela gården och så döden och vansinnet.

Samtidigt är detta en helt vanlig bayersk berättelse. Bierbichler skriver med en lakonisk, träffsäker ton – lika kärleksfull som grym. Texten är avskalad och precis i sin iakttagelse, vindlande i sin ordföljd när Bierbichler bekriver ett skoningslöst bissart bayerskt universum.

Den som vill kan höra honom själv läsa texten – vilket är, om möjligt, en ännu större njutning.

 

– Hör författaren läsa ett avsnitt ur boken här:

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).