Mills, All Iberian och Rutelli

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi
Av ÅKE MALM

Två stora nyheter idag:

Advokaten David Mills, närmare bestämt Silvio Berlusconis engelske skatteexpert, fick sin dom fastställd i hovrätten. Fyra år och sex månader. Dessutom skall han betala 250.000 euro i skadestånd till – regeringskansliet.

Situationen är ganska komisk: Silvio Berlusconi mutade, enligt dagens fastställda dom, David Mills med 600.000 dollar för att Mills skulle ljuga i de processer som behandlar bestickning och korruption av finanspoliser och skatteflykt genom skatteparadis, med hjälp av finansbolaget All Iberian. Och idag kan han – som chef för regeringskansliet – få ersättning med 250.000 euro.
– Denna dom får oss att allvarligt misströsta om rättsstaten, förkunnade en av försvarsadvokaterna. En annan lovade att fallet skall överklagas till högsta domstolen, Corte di Cassazione.

Dagens dom är ändå intressant med tanke på fortsättningen. Efter att Lodo Alfano underkändes i författningsdomstolen är det inte mycket kvar till skyddsnät kring Berlusconi. Inom de närmaste veckorna får han besked om att den del av rättegången kring All Iberian som las på is i samband med att han blev vald till regeringschef, och som gäller honom själv,  nu kan tas upp igen. Vilket betyder att han måste inställa sig till rättegång i Milano.

Såvida inte regeringen hinner före med ett dekret om att återinföra allmän immunitet för alla parlamentariker. Ett lagförslag i den här riktningen har lagts fram av olika medlemmar i hans eget parti. Som försöksballonger. Men eftersom immuniteten avskaffades efter det oerhörda opinionstrycket i samband med Tangentopoli, ”Rena händer”-skandalen, är det en politiskt känslig fråga att återinföra den nu bara för att regeringschefen har problem

Köp boken här
Köp boken här

Den andra nyheten idag är att Francesco Rutelli verkar ha bestämt sig för att lämna PD. Han var i morse i Milano och presenterade sin senaste bok, La svolta – Brev till ett parti som aldrig föddes.

Där talade han och sade: ”Mitten-högern har blivit höger och mittenvänstern med PD, allierad med Italia dei valori (Antonio Di Pietros parti), följer gamla kända vägar. Lega Nord växer i nordöst och snart får vi ett Söderns parti (un partito del Sud) – en förändring av hela den italienska politiska situationen i vilken en mittenvänster inte har något att säga och som är dömd att bli en evig minoritet. Landet riskerar en total splittring just medan det är mitt uppe i en social kris, en svår politisk kris. Det skulle vara oansvarigt att nöja sig med att säga att det finns en höger och en vänster som följer gamla spår.”

Det här betyder att Rutelli med största sannolikhet kommer att närma sig Casini. Närma sig – men hur mycket, är frågan. Siktar han själv på att skapa det nya mittenpartiet som kan stå berett när Luca de Montezemolo bestämmer sig för gott att kasta sig in i politiken?

Om man betänker att Italien efter senaste reformen i princip har ett tvåpartisystem, innebär den rika floran av nya partier en något motsägelsefull aktivitet.
Om jag får säga så.
Åke Malm

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).