Mark Hollingsworth & Stewart Lansley – Londongrad. From Russia with cash. The Inside story of the Oligarchs

Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln (Adlibris 102 kr)
Av LARS LINDVALL
En framgångsrik ung brittisk advokat vid namn Stephen Curtis dör då hans privata helikopter exploderar i luften. Denna ouppklarade ”olyckshändelse” bildar upptakten till en bok om de ryska oligarker och andra mycket förmögna ryssar som sökt en fristad i England där visumregler, skattelagstiftning, domstolsväsen och annat erbjudit dem själva, deras familjer och förvaltningen av deras förmögenheter större fördelar än vad de kunnat räkna med på andra håll.
Curtis hade ryska klienter som, med miljarder i bagaget, satte värde på hans förmåga att tänka ut företagskonstruktioner med ogenomskinlig förmögenhetsförvaltning. (Utan att vara belastat med pengar från plundringen av den sovjetiska ekonomin var ”svenska” IKEA intressant nog också en av hans klienter.)

Bokens författare, Mark Hollingsworth och Stewart Lansley, berättar om hur det gick till när Sovjetunionen på 90-talet lät sin ekonomi privatiseras, med gigantiska politiska och ekonomiska problem till följd, på hemmaplan och internationellt. Fyra oligarker kan sägas vara huvudpersoner – Boris Berezovskij, Roman Abramovitj, Oleg Deripaska och Michail Chodorkovskij. Berezovskij och Abramovitj lever i Storbritannien – Chodorkovskij sitter i sibiriskt fängelse sedan Putin beslagtog hans oljeföretag Yukos 2004. Deripaska har föredragit att hålla sig väl med regimen i Ryssland.

Vi får läsa om deras bakgrund och karriärer och ackumuleringen av väldiga rikedomar under de år då Sovjetunionens ekonomi privatiserades. Visst ljus kastas också över deras förbindelser med brittiska politiker, företagare och aristokrater. 

Författarna har gått sina personer så nära in på livet som de vågat. Man tror att ungefär 300 000 ryssar lever i London – ibland kallat ”Moscow-on Thames” – och av dem är ett hundratal mycket rika, några ofattbart rika. Det är svårt att förstå vidden av deras konsumtion av bilar i lyxklass, jakter, helikoptrar och flygplan. Var gömmer sig pengarna? (Engelsk skattelagstiftning är mycket generös när det gäller pengar som är placerade i olika skatteparadis.) Och varifrån kommer pengarna? Betydande belopp har tillförts den brittiska ekonomin men problemfria är förvisso inte dessa penningflöden. De har ytterligare komplicerat relationerna mellan England och Ryssland.

Det går att läsa på nätet om de fyra oligarkerna men det finns en gräns för öppenheten där – i medieskugga utspelar sig politiska och ekonomiska maktstrider som mycket få har insyn i.

 

– Se en video med författarna om boken:

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).