Mario Calabresi – Spingendo la notte più in là

Köp boken här
Köp boken här
Av ÅKE MALM

”En av årets stora läsupplevelser!”

För en hel generation italienare var kommissarie Luigi Calabresi den som mördade anarkisten Giuseppe Pinelli i polishuset i Milano, dagarna efter attentatet i Jordbrukarbanken 12 december 1969. 17 personer dödades och 88 sårades, många av dem allvarligt.

Pinelli hade själv tagit cykeln till Questuran där han visste att hans gode vän Calabresi väntade på honom. Efter tre dagars förhör, när Calabresi lämnat rummet, föll Pinelli ut genom fönstret och krossades mot stenläggningen tre våningar under. Om det som hände senare, hur Calabresi utsågs till huvudmål för yttersta vänsterns hat, berättar hans son Mario i den här boken. En av vinterns stora bokframgångar som i lågmäld ton berättar om de andra offren. Familjerna och barnen terrorismen lämnar efter sig och som snart glöms bort. Mario var två år när pappan mördades av ett kommando från Lotta Continua. Minnesbilderna från den dagen är suddiga men allt därefter är kristallklart.

Mario är korrespondent i New York för La Repubblica. Hans bok är en hyllning till sin far och till de många hundra som dödades av terrorister till höger och vänster i Italien under 70-talet. Han skriver en lättläst italienska men hans ord väger tungt. En av årets stora läsupplevelser, beundransvärt balanserad och nyanserad
© Åke Malm

Se en intervju med Mario Calabresi från italiensk TV här

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).