Marie-Janine Calic – Geschichte Jugoslawiens im 20. Jahrhundert

Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln Av RICHARD SWARTZ
Denna bok på nära 400 sidor är den första framställningen på tyska av Jugoslaviens historia efter det att staten gick under. Calic, specialiserad på just det sydöstra Europa, har lyckats skildra den jugoslaviska statens tragiska – och korta – historia utomordentligt sakligt utan att bli pedantisk, engagerat och ändå kyligt objektivt, och detta på en prosa som stundtals är elegant.

Klichén av ett land fyllt av oförsonliga nationella motsättningar och hat blir korrigerad: övertygande inordnas Jugoslavien i en större europeisk utveckling som har mer med övergång från ett feodalt agrarsamhälle till en industristat än med nationell mångfald att göra.

Den långa stabiliteten under Titos kommunistiska diktatur kan se ut som en paradox, men också här verkar Calic’ argumentation övertygande genom sitt större historiskt perspektiv.

Till sist lyckas hon med konststycket att göra Jugoslaviens undergång fullt begriplig samtidigt som denna stat – som inte ens blev hundra år gammal – förlorar en hel del av sin ställning som ett historiskt unikt fall. Bokens stora förtjänst kan sägas vara att den gör Jugoslavien till en europeisk stat bland alla andra.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).