Maria Przełomiec – Tymoszenko. Historia niedokończona

Av PETER JOHNSSON

När Julia Tymosjenko, ”Lady Ju”, steg in på den politiska scenen 1996 samlade hon över nittio procent av rösterna: ”oändligt rik och oerhört vacker var hon en osannolik kontrast till majoriteten av ledamöterna i vårt parlament, fulsorgsna, slätstrukna män i illaliggande sovjetiska kostymer”, berättar Andrij Sjevtjenko för den polska journalisten och Ukrainaexperten Maria Przełomiec i en nyutkommen biografi över Tymosjenko. Få politiker i Ukraina kan tävla med henne vad gäller karisma, målmedvetenhet, kanske också maktbegär, och helt säkert ingen vad gäller slagfärdighet i debatter eller förmågan att tala till en folksamling. Också idag, när hon sitter i fängelse, spelar hon förstafiolen i sitt parti Batkivsjtjysna.

Det har skrivits mycket om henne i västerländsk press, ofta av journalister utan riktig kännedom om landet. Med Przełomiec förhåller det sig annorlunda. Efter att under sjutton år arbetat som BBC:s korrespondent har hon idag ett eget program i polsk TV om det som försiggår öster om Polen. Få utländska journalister har kunnat följa det ukrainska spelet sedan självständigheten 1991 som just de polska journalisterna och Przełomiec bok om Tymosjenko är den bästa jag hittills läst. Den bygger på tidningsmaterial, böcker, intervjuer med till Tymosjenko nära medarbetare men också med politiska motståndare. Den innehåller också en i många stycken gripande intervju med dotter, Jevhenija, där Tymosjenko träder fram inte bara som politiker, utan som en saknad och älskad mamma.

Przełomiec porträtt av Tymosjenko är minst sagt sammansatt; däri ligger bokens styrka. Uppvuxen i fattigdom, utan far men med en omtänksam mor, gifte hon in sig under kommunismens sista dagar i en inflytelserik familj i Dnipropetrovsk, som när det gamla systemet föll samman, på sätt och vägar som då var typiska för hur det oreglerade postkommunistiska ekonomiska systemet fungerade, gjorde sig en förmögenhet. 1996 växlade hon från ekonomi till politik. I det porträtt som Przełomiec tecknar framstår hon som en beslutsam, vacker, kunnig och ytterst intelligent kvinnlig politiker som tycks ha tagit Olof Palmes motto om att ”politik är att vilja” till sitt valspråk. Przełomiec håller hela tiden den journalistiska distansen, det är inget hagiografiskt porträtt. Hon låter andra tala, de som är för och de som är mot, drar inga förhastade slutsatser om vem som har rätt och vem som har fel, om vem som ljuger och om vem som talar sanning. Boken blottlägger en betydande del av Ukrainas komplicerade moderna historia, då Tymosjenko på allvar trädde in på scenen och tog upp kampen mot dåvarande president Leonid Kutjma. Läsaren får ta del av landets outnyttjade framtidsutsikter efter den orangea revolutionen år 2004 men får samtidigt en insyn, om än motsägelsefull, i det personliga spelet bakom kulisserna i Kiev, som stjälpte vågskålen bort från en politisk vandring västerut. Tymosjenko och hennes envisa tävlan med Viktor Jusjtjenko om vem som skulle spela förstafiolen framhävs, men inte heller här fäller Przełomiec några entydiga domar. Hon framhäver dock bristen på demokratiska traditioner och oförmågan till politiska kompromisser som en viktig anledning varför revolutionen aldrig bar ordentlig frukt, något som alltjämt hotar de europeiska aspirationer som väcktes redan 1991 och sedan med storm i december 2004. Så lär Tymosjenko se det. Själv är hon räddaren, politikern som inte givit upp.

Handlar det då om politiska ideal eller obevekliga maktaspirationer? Frågan är öppen och kanske finns båda delarna med hos ”lady Ju” som av Forbes år 2005 utsågs till världens tredje mest inflytelserika kvinna. Ingen kan skriva om Ukraina och ”hoppa över” henne. Ingen politiker kan heller regera i landet utan henne. President Kutjma försökte bli av med henne genom att förpassa henne i fängelse, men misslyckades. Idag försöker president Viktor Janukovitj med samma metod, bara mer brutalt. Inget tyder på att heller han kommer att lyckas. Przełomiec bok bär därför undertiteln ”en oavslutad historia”. Miroslaw Czech, en av Polens främsta kännare av det moderna Ukraina konstaterade i sin recension av boken i Gazeta Wyborcza att ”Julia Tymosjenko är som en inkarnation av Ukraina; landets förutbestämmelse, öde och framtid”.

 

– En intervju med hennes dotter kan man se i detta videoklipp från ZDF:

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).