Malin Kivelä – Du eller aldrig

kivela_160
Beställ boken här
Av MERETE MAZZARELLA
Kan en roman huvudsakligen handla om en livskänsla? Finlandssvenska Malin Kiveläs ”Du eller aldrig” visar att det är fullt möjligt.

Trädgårdsmästaren Aija må verka fullständigt ensam men hon har ritualiserat sitt liv med vackra små måltider som hon dukar fram i sin propra lilla lägenhet, med promenader kors och tvärs i Helsingfors. Och hon är livligt intresserad av den yttre verkligheten: av grannar och andra hon iakttar, av det som står i tidningen, av sina böcker, framför allt böckerna om Elvis Presley eller Wilson Bentley, mannen som mätte regndroppar och fotograferade 5000 snöflingor.

Så småningom förstår man att romanen handlar om förlust, om sorg, och om den absoluta närvaron som ett sätt att inte stå handfallen inför sorg. Man kunde också säga att den handlar om ett värdigt liv.
© Merete Mazzarella

Fotnot:

Du eller aldrig nominerades till Runeberg-priset 1.12.2006 med motiveringen:
En språkligt träffsäker och smidig, rytmisk skildring av ensamhet, Elvis och snö inbäddad i ett dovt men hoppfullt vemod. Kivelä skapar ett eget universum med namngivna platser och gator, som ändå viras in i något lockande drömskt och vackert tidlöst. Romanen är noggrant finslipad och påläst.

Romanen belönades av SLS år 2007: Läsaren sugs in i en fiktiv värld som är existentiellt laddad och samtidigt öppen för tolkningar. Romanjagets vemodiga reflektioner i en vardaglig och geografiskt förankrad miljö vävs stilsäkert samman med dokumentära glimtar ur naturvetenskapens historia och Elvis Presleys liv. Snöflingan blir en symbol för livets förgänglighet, men också för dess förunderliga skönhet.

I SvD skrev Fredrik Herzberg bl.a. ”… en stramt komponerad men samtidigt lyrisk och sinnlig roman /…/ en av den finlandssvenska bokhöstens märkligaste romaner.”

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).