Macha Beranger – redan saknad

Hon var min röst i natten under mina första vistelser i Frankrike. Nästan varje natt skruvade jag in den rätta frekvensen för att höra hennes så väl igenkännliga stämma, mörk, hes och full av värme. Av en slump hade jag upptäckt hennes radioprogram, innan jag visste något om franska radiokanaler, eller ens vem det var jag lyssnade på. Många av hennes forna trogna lyssnare talar nu i efterhand om en förälskelse, och jag funderar på om det inte var det som även jag drabbades av.

Nästan varje natt tänkte jag att bara en liten stund får jag lyssna, för morgnarna var alltid tidiga, oavsett om jag var student eller arbetade. Men samtalen med Masha tog så ofta så spännande vändningar, tillförde mig, som ung och svensk, så mycket nytt och oväntat. Faktiskt kunde jag, under perioder i Sverige, i samband med att jag saknade Frankrike, just sakna Machas radioprogram.

www.liberation.fr

Under de trettio åren med programmet Allô! Masha tog hon emot en enorm mängd samtal från behövande ensamma eller människor med något viktigt på hjärtat. Hennes vänner var många, lyssnarskaran var stor och trogen, och många som ringde in var skådespelare, konstnärer, författare; alla med mycket att säga och diskutera.

Oftast låg jag i min säng och lyssnade, insöp Machas stämma, insöp de röster som ringde in, de olika orden, uttrycken, uttalen, utbytet och medmänskligheten ända tills programmet tog slut, utan någon som helst lust att somna, för varje minut upplevde jag som värdefull. Machas radioprogram blev för mig en oväntad kontakt med en dittills oupptäckt och nästintill onåbar fransk verklighet.

Stunderna med Macha
var speciella, såväl för mig som för alla andra i hennes stora lyssnarskara. Igår, i samband med beskedet om hennes bortgång, talade man länge om henne på France Inter, hennes före detta radiokanal. Lovorden var många och vackra. Jag hoppas – som alltid när en fin personlighet gått ur tiden – att hyllningarna når fram, att hon får höra vad som sägs nu. Det är hon förstås väl värd..

 
Klicka här för att se vad La Libération skriver om henne; kommentarerna till artikeln säger en hel del om hennes popularitet

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).