Herr och fru Berlusconi och allas lika möjligheter

ROM, onsdag 29 april

Jag vet att Dixikon är en alldeles för seriös blogg för att diskutera kändisars familjeproblem Men när det handlar om Silvio Berlusconi är tillfället alldeles för smakligt för att ens en seriös bloggare kan nöja sig med observatörsrollen.

Alltså i förhistorien ingår de upprivande konflikter som uppstår i alla partier när det är dags att snickra ihop kandidatlistorna för nästa val, som nu handlar om valet till EU-parlamentet. Berlusconialliansen hade aviserat en serie kvinnliga kandidater, ”kända från TV” som det brukar heta. I det här fallet Berlusconis TV-kanaler där ”veline” alltid ingår i bilden, alltså ytterst lätt klädda damer som skall vara staffagefigurer åt den (oftast manliga) programledaren. Damer kring 20-årsåldern vars mest uppseendeväckande kvaliteter är – att de just är så uppseendeväckande..

I hans regering har särskilt jämlikhetsministern Mara Carfagna uppmärksammats. En skönhet, utan tvivel. Men med ett förflutet i många Tv-serier och inte minst extremt uppmärksammade kalendrar där den blivande ministern visar alla sina fysiska kvaliteter. (Kolla på nätet).

Ministern för allas lika möjligheter längst till höger
Ministern för "Allas lika möjligheter" i sitt arbete (längst till höger på bilden)

Nu var det dags igen med kandidatstriderna. Men den här gången gjorde stiftelsen FareFuturo första inlägget. FareFuturo – Att skapa framtiden, ungefär – är en tankesmedja som ledaren för Alleanza Nazionale, Gianfranco Fini, har byggt upp. Han gjorde det medan hans parti fortfarande existerade. Idag har det som bekant uppslukats av Berlusconis Partito della Libertà. Gianfranco Fini själv valdes till talman i Deputeradekammaren efter senaste parlamentsvalet. Stiftelsen leds av Adolfo Urso som har en lång karriär inom AN bakom sig. Han var utrikeshandelsminister i den andra Berlusconiregeringen och är nu statssekreterare med ansvar för den ekonomiska utvecklingen. Ett av stiftelsens första initiativ var ett symposium om Fredrik Reinfeldts väg till makten.

Häromdagen hade stiftelsen organiserat en workshop med titeln Kvinnor i politiken. Där hävdade Sofia Ventura, docent i statskunskap vid Bolognauniversitetet, och som aldrig varit aktiv inom AN, att:

– ”Una dirigenza di partito che fa uso dei bei volti e dei bei corpi di persone che con la politica non hanno molto a che fare allo scopo di proiettare una (falsa) immagine di freschezza e rinnovamento”. Vilket ungefär betyder: “en partiledning som använder sig av vackra ansikten och vackra kroppar för att välja personer som inte har något med politiken att göra, skapar bara en falsk bild av förnyelse och fräschhet”.

Det blev avspark för den stora debatten om kvinnor och politik. Berlusconi slog ut med armarna och sa: ”om någon har två universitetsexamina och talar två, tre språk skall hon uteslutas från en politisk karriär bara för att hon varit med i någon TV-show?”. Men så enkelt skulle han inte slippa undan. Kanske hade en artikel i La Repubblica igår sin del i spelet. Där beskrevs hur Berlusconi överraskade en vacker 18-årig napolitanska med att dyka upp på hennes födelsedagsfest.

– Någon har skrivit att allt detta är ett sätt för kejsaren att roa sig. Jag håller helt med, det som nu kommer fram i tidningarna är avskräde utan någon hänsyn, allt sker i maktens namn, skriver Veronica Lario, fru Berlusconi, i ett svar på intervjufrågor via E-mail som nyhetsbyrån ANSA ställt. Ansa kan jämföras med TT som officiellt nyhetsorgan. Vad hon särskilt inte gillade var uppgifterna om makens besök på födelsedagspartyt för 18-åringen.

– Det var verkligen en överraskning för han har aldrig varit närvarande när våra egna barn fyllt 18. Även om han varit inbjuden. Jag vill att det skall stå helt klart att jag och mina barn är offer och på intet sätt utnyttjar den här situationen. Vi måste utstå den och det får oss alla att lida. Men vad som framstår så klart idag, bakom en skärm av kurvor och kvinnlig skönhet, och vad som gör situationen ännu allvarligare, är maktens skamlösa och stillösa sätt som smutskastar alla kvinnor och särskilt de som ställt sig i främsta linjen i försvaret för kvinnors rättigheter.

Tala om ord och inga visor. Det skall sägas att Veronica Lario själv gav upp sin skådespelarkarriär när hon blev Berlusconis älskarinna och sedan hans andra hustru. Alla minns nu när hon reagerade för två år sedan på en av Berlusconis ”lustigheter” när han högtidligt yttrade till sin minister Mara Carfagna: ”Så synd att du är gift – annars hade jag gift mig med dig bums”.

Då skrev Veronica ett brev som La Repubblica publicerade på sin förstasida: – Eftersom jag inte fått en privat ursäkt, kräver jag en offentlig sådan.

Vilket hon också så småningom fick.
Nu avvaktar vi bara de kommande akterna i detta drama

Åke Malm

P.S. Och vilken blev Berlusconis första reaktion på fru Veronicas anklagelser:

– Stackars kvinna. Hon har blivit manipulerad av vänsterns tidningar! Jag står inte ut med gamla politiker som luktar illa och har illasittande kostymer. De tänker bara på att skaffa sig en välbetald plats i Strassbourg när de vet att deras tid i den italienska politiken är ute. Jag vill istället förnya politikerkåren, nya fräscha, välutbildade kvinnor skall representera Italien i EU.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).