Gunnar Herrmann – Elchtest: Ein Jahr in Bullerbü

Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln (Bokus 107 kr)
Av CLARISSA BLOMQVIST
Tyskarna älskar Sverige som ingen annan nation, förmodligen som kompensation för det som gick förlorat i två världskrig – ett fenomen som kallats för ”Bullerbysyndromet”. Tyskarna semestrar gärna i Sverige, köper stugor, fascineras av älgar och den vackra naturen, vallfärdar till Astrid Lindgrens hemtrakter och sitter klistrade framför rutan när tysk TV visar ”äkta” svenska romanser i vacker skärgårdsmiljö ”made in Germany”.

Den tyske Norden-korrespondenten för dagstidningen ”Süddeutsche Zeitung”, Gunnar Herrmann, kontrasterar i sin bok det verkliga livet i Sverige mot denna idealiserade tyska drömbild. Han visar att den sida av Sverige som tyskarna älskar verkligen finns, men beskriver också ett mer realistiskt Sverige, bakom Bullerbyklichén.

Tack vare sin egen bakgrund – författaren har en svensk mor men är uppvuxen i Tyskland – förmår Herrmann att iaktta svenska egenheter med en främlings blick men ändå förstå hur svenskarna fungerar. Med värme och humor skildrar han bland annat egendomligheter med bostadskön, auktioner vid husköp, svårigheterna med att skaffa sig ett personnummer och omöjligheten att leva utan ett personnummer – alla dessa typiskt svenska företeelser som kan verka underliga för utlänningar.

Alla de som vill läsa om hur svenskarna uppfattas av andra och bättre förstå de egna särdragen rekommenderas denna bok.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).