Giuseppe Lo Bianco och Sandra Rizza – L’agenda rossa di Paolo Borsellino

lc2b4agenda_rossa1
189 kr - Beställ den här
Av MARGARETA ZETTERSTRÖM
När domaren Giovanni Falcone mördades av maffian i maj 1992 insåg hans kollega Paolo Borsellino att det nästa gång var han själv som stod i tur.

Han använde fristen till att försöka ta reda på vilka utomstående krafter (i stat och regering?) som kunde ha beställt mordet på Falcone och som även önskade hans egen död. Sina tankar därom skrev han ner i en röd anteckningsbok som han alltid bar med sig i sin portfölj och som ingen fick läsa.arcangioli-borsa

Efter sprängattentatet mot Borsellino i juli samma år återfanns portföljen oskadd men den röda anteckningsboken var och förblev försvunnen. Denna gåta bildar utgångspunkt för boken L’agenda rossa di Paolo Borsellino, skriven av journalisterna Giuseppe Lo Bianco och Sandra Rizza, anställda på italienska nyhetsbyrån Ansa i Palermo.

Det är en spännande och gripande skildring av Borsellinos sista 56 dagar i livet, rekonstruerade med hjälp av familjemedlemmar, kollegor och avhoppade maffiamän. Journalisten Marco Travaglio har skrivit ett inspirerat förord.
© Margareta Zetterström

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).