Frederick Forsyth – The Cobra

Klicka på omslaget för att komma till Adlibris (115 kr)
Av LARS LINDVALL
Frederick Forsyths senaste thriller, The Cobra, 2010, kan man med fördel läsa i anslutning till mer renodlade faktaböcker om kokainhandeln, de pengar och det våld som den genererar. USAs president vill, en gång för alla, förinta Colombias kokainindustri. Kokainhandeln klassas som terrorism, ett hot mot själva staten. En tidigare chef vid CIA, kallad ”Kobran”, utses att leda kriget. Han förses med en PEO (President’s Executive Order) som öppnar alla dörrar och han ges obegränsade resurser.

Man tror inte längre att handeln med kokain kan stoppas i producent- eller konsumentleden. Målet får bli transporterna, till lands, till sjöss och i luften. Handeln lamslås men hämnden låter inte vänta på sig.

Forsyth var journalist innan han blev skönlitterär författare. Han slog igenom 1971 då The Day of the Jackal kom ut, en bok som fått klassikerstatus i thrillergenren. Hans böcker är dokumentariska, de ligger så nära faktaredovisning som tänkas kan utan att upphöra att vara fiktion. En hög grad av konkretion vittnar om detta. Man får veta mycket om vapen, militära specialförband, politiska organisationer av olika slag, hemliga och öppna.

I denna thriller får vi också grundliga kunskaper om odling, produktion, transporter och försäljning av kokain. Samma intresse och omsorg ägnas emellertid inte psykologi och personteckning – karaktärer och aktörer är onda eller goda. Gråzoner (som hos Le Carré) finns inte. Mycket är faktabaserat men berättelsen tillåts växa alltför okontrollerat.

Forsyths senaste thriller ligger därför inte på samma höga nivå som hans bästa tidigare böcker men den utgör likväl spännande läsning och ämnet har ju högsta aktualitet.

 

– Lyssna på ett utdrag ur audioboken här:

– Se ett tidigare samtal mellan David Frost och Forsyth här:

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).