Folkomröstningen – ännu en förlust för Berlusconi

bild
Röstsedlar
Av ÅKE MALM

Silvio Berlusconi förlorade sin tredje omröstning på en månad. Folkomröstningen i fyra frågor krävde att minst 50 procent plus en deltog i valet.

Den siffran överträffades stort. När drygt hälften av de drygt 8000 valkretsarna kontrollerats visar det sig att 55-60 procent av väljarna deltagit. Vid det här laget råder det inga tvivel om att quorum har uppnåtts.

Av dem som deltog i folkomröstningen har över 90 procent röstat för att avskaffa gällande lagar när det handlar om administrationen av vattenresurserna, byggandet av nya kärnkraftverk och rätten för regeringschefen och hans ministrar att hävda laga förfall när domstolarna kallar.

Den stora frågan de senaste dagarna har varit hur utlandsrösterna skulle behandlas. Men strax efter kl 15 stod det klart att även inräknat utlandsrösterna skulle oppositionen vinna klart.

Man kan naturligtvis hävda att de som deltagit i folkomröstningen gjort det för att de var övertygade i själva sakfrågorna, att lagarna skulle avskaffas. Men bland bedömare är enigheten stor om att Silvio Berlusconi gjort även detta val till en förtroendeomröstning om sig själv.

Hans tidningar och TV-kanaler har alla i kör uppmanat väljarna att åka och bada istället för att rösta. Men de enda som tycks ha följt det rådet var hans egna väljare.

Berlusconi är slut, hans tid är ute, hävdade Corriere della Seras politiske kommentator Aldo Cazzulli i TV7.

Detta är ett valresultat som tvinger Berlusconi att uppfylla några av sina löften, hävdade frankt chefredaktören i hans egen tidning Il Giornale, Vittorio Feltri. Som också tillade:

OK – Berlusconi har förlorat. Men vem har vunnit?

Svaret kom från Marco Travaglio, vid det här laget en legendarisk motståndare till Berlusconisidan:

Berlusconi försökte göra folkomröstningen till en fråga om sig själv. Där förlorade han stort och nu återstår bara att se hur systemet skall få ett slut på hans epok. Men samtidigt står det klart att center-vänsterpartierna först i sista stund accepterade utmaningen och stödde folkopinionen. PD var minst sagt ironiskt i början, när Antonio Di Pietro och hans Italia dei Valori började namninsamlingen för att få till stånd folkomröstningen. Frågan är nu om PD ännu en gång skall missa chansen och igen avstå från att lyssna till folkmeningen som den spontant kommer till uttryck utanför de traditionella partierna.

Se där ett par intressanta frågor att diskutera de närmaste dagarna.

 

– Se och hör Marco Travaglia tala om kärnkraften inför folkomröstningen i TV-programmet Annozero här:

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).