Eva Joly – tre böcker

3_bocker_jolyAv LARS LINDVALL
I februari 1964 kom norskan Gro Eva Farseth till Paris för att arbeta som au pair och lära sig franska. Hon gifte sig med sonen i en av värdfamiljerna. Ett par decennier senare kände alla i Frankrike till Eva Joly.

Hon hade börjat arbeta som sekreterare, studerat juridik på kvällarna och blev juridisk rådgivare på en psykiatrisk vårdinrättning. Därefter tjänstgjorde hon vid olika domstolar och fick så småningom ansvar för den lilla ekobrottsmyndigheten i Palais de Justice där hon kom en stor korruptionshärva på spåren. Den följande utredningen, som tog åtta år i anspråk, kom att omfatta högt uppsatta personer i ledningen för det franska statliga oljebolaget Elf-Aquitaine. Under flera år fick hon leva med hot som föranledde nära livvaktsskydd.

Hon blev uppmärksam på de nya former för ekonomisk brottslighet som följt med globaliseringen. Finansmarknaderna är fria och gränslösa men enskilda länders rättsinstanser verkar huvudsakligen inom nationsgränser. Små enklaver och institut lever och berikar sig på penninghantering och får alltmer svårforcerade regelverk som skyddar mot insyn. Men ingen demokrati kan överleva med ekonomiska eliter som står över lagen. Eva Jolys senaste bok är mera memoarbetonad.

Hennes tre böcker är oumbärlig läsning för den som vill förstå den tid vi lever i. Eva Joly är nu rådgivare åt regeringen i Norge.
© Lars Lindvall

Läs också Ruth Lötmarkers understreckare i SvD den 9 juli 2009 ”Joly vågar föra kampen mot korruptionen”

Se en intervju med Eva Joly, ”Paradis fiscal, enfer social !”:

[dailymotion width=”365″ height=”226″]http://www.dailymotion.com/video/x8stzv_paradis-fiscal-enfer-social-eva-jol_news[/dailymotion]

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).