En pågående Romanzo criminale

Köp boken (med DVD) här
Köp boken (med DVD) här
Av ÅKE MALM

Lördag kväll och nu känns Det Stora Projektet färdigskrivet och fixat. Paketet har gått iväg och om postverk och byråkrati fungerar så skall det landa så småningom på rätt skrivbord i Stockholm.

Ännu är det för tidigt att säga vad det handlar om. Men Det Stora Projektet har krävt mig till nära nog hundra procent. Ett vansinnigt spännande år har det varit och en enorm upptäckarglädje har det väckt. Nu återstår bara den magpirrande väntan på vad beställare och lyssnare kommer att säga.

Jag skall naturligtvis återkomma med en närmare beskrivning om några veckor. Men detta sagt som en förklaring till att bloggandet delvis legat nere under de senaste veckorna. En av de upptäckter man gör när födelsedagstårteljusen börjar bli så många att det är bäst att ersätta dem med bara ett, är att det blir litet knepigare att hålla flera bollar i luften samtidigt.

Det har varit en sällsam tid när man tassat ut att hämta morgontidningen och låtit kaffet svalna medan man ögnar rubriker och försöker slå nytt världsrekord att läsa tillräckligt många ledande artiklar. För det är ledande som räknas i Italien.

Här lärde jag mig för många decennier sedan att fakta är en sak och politik en annan. Frågan är inte om en person sagt en viss sak och om den stämmer med verkligheten. Det viktigaste är att ställa sig frågan: varför sa han detta nu?

Men så tränger sig den brutala verkligheten på – Brenda är död. Det handlar om mord, säger åklagaren.

Och då är man rakt inne i vardagen. För Brenda är, eller var, den brasilianska prostituerade transsexuella som landade i årets stora skandal på vänsterkanten. Regionen Lazios guvernör, Piero Marrazzo tvingades avgå och avvaktar nu tidens lopp och eftervärldens dom i benediktinerklostret i Montecassino.

Som kanske någon redan vet hade Marazzi ertappats, eller fallit i en uppgillrad fälla, av en grupp karabinjärer som använde en kokainpusher för att idka utpressning på allehanda vip:ar. En skandal som på något sätt gav ny tyngd åt det gamla uttrycket: sono tutti uguali – dom är alla likadana. En slags balansering av allt Berlusconi fått ta emot under hans eskortäventyr.

Brenda hittades död i det källarkrypin hon/han kallade för hem. Första uppgifterna tydde på att inget våld tycktes kunna konstateras på kroppen. Brenda låg på magen och var halvt naken. Delvis sönderbränd efter att någon hällt någon brandvätska över. Om det nu är mord – vem kan ha haft intresse att utföra det? Vilka hemligheter fanns kvar i bostaden som skulle kunna utgöra fara för andra samhällets höjdare som varit kunder hos Brenda?

Frågorna hopas och tidningarna fyller sida på sida med spekulationer. Polisen lugnar farhågorna om att förövarna som försökte dränka Brendas pc i handfatet nog inte kan ha lyckats med att sopa bort alla eventuella dokument. Hårddisken borde kunna räddas och där skall det finnas mums-mums lovar flera reportrar.

Efterlysningen
Efterlysningen

Samtidigt dyker nästa italienska mysterium upp. Det som handlar om Emanuela Orlandi. Hon var 16 år när hon försvann den 22 juni 1983. Hennes pappa arbetade i Vatikanen som, skall vi säga civilanställd, på Vatikanstatens guvernatorat. Sannerligen ingen tjänst där man blir rik.

Det sista vittnen såg av Emanuela var att hon klev upp i en okänd mans BMW.

Ett av många tragiska försvinnanden – men det här var litet extra. Det gällde ju Vatikanen och det skedde i samma veva som attentatet mot påven Johannes Paulus II utreddes. Det här fallet liknade på något vis utredningen av mordet på Olof Palme. Ingen hypotes och fantasifull förklaring var för obetydlig och osannolik för att inte ramla ned i mediakvarnen. Det talades om en utpressning av Vatikanen, att den kända romerska gangstergruppen Banda della Magliana, med tydliga maffiaförbindelser, skulle ligga bakom.

Efter 26 års väntan kom äntligen en nyhet som tände nytt hopp hos utredarna. En person skulle ha känt igen rösten på den utpressare som ringde till familjen. Efter 26 år?!? En kvinna som varit en känd fotbollsspelares hustru, men som frånskild varit en av Banda della Maglianas bossars kvinna, skall ha berättat att hon hört sin gangstervän berätta att Emanuela dött redan någon månad efter att hon försvann och att hennes kropp kastades i en betongblandare i ett bygge vid Torvajanica, ett område för fritidsboende vid kusten nära Rom.

Domaren Giancarlo De Cataldo, som också är en skicklig deckarskrivare, kommenterar i La Repubblica:

Efter att man hört il pentito (tjallaren) Gaspare Spatuzza berätta om bakgrunden till massakerbombningarna 26-27 maj 1993, upptäckten av Brendas förkolnade kropp, så kan man onekligen ställa sig frågan: vad i allsindar är det för land vi lever i?
För en författare av deckare är svaret enkelt: vi lever i ett land som sedan åratal är under utpressning från olika underjordiska (occulta) brottsliga ligor, som hänsynslöst påverkar och stör det vanliga livet i en demokrati. (Viviamo in un Paese che da anni è sotto il ricatto di consorterie occulte che interferiscono pesantemente con l’ordinato procedere della democrazia).

De Cataldo fortsätter:

Vi lever i ett land som genomkorsas av intrigmakares plundringståg, individer som aldrig blir gripna eftersom allt blir så komplicerat. (Viviamo in un Paese percorso e agitato dalle scorribande di tessitori di trame che non si riescono mai ad afferrare nella loro astuta, ma talora persino trasparente, complessità).

Skillnaden mellan De Cataldos deckare och det verkliga livet därute, är att deckarna måste avslutas med att allt läggs på bordet och de brottsliga avslöjas. I verkligheten finns det alltid en dimhöljd zon där motiven döljs och allt blir möjligt.

En hoppets stråle kommer TG3 med denna sköna förvinterdag. I en av Neapels hopplösa ytterområden har en liten grupp bildat ett förlag med det fantasifulla namnet Ad est dell’equatore. Ett försök att få folk att läsa och bli medvetna om hur och var de bor, säger en av bröderna Marino i inslaget. Bland medarbetarna i det senaste projektet som skall presenteras 26 november finns också Roberto Saviano.

Jag lovar återkomma när jag vet mera…

Åke Malm

 

‣ Läs också Ragnar Strömberg om de Cataldos Nelle mani giuste här

‣ Klicka här för fler böcker av de Cataldo

‣ Giancarlo de Cataldos roman, Romanzo criminale, har också filmats, se trailern här:

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).