Daniel Kehlmann – Ruhm. Ein Roman in neun Geschichten

Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln (Adlibris 90 kr)
Av CLARISSA BLOMQVIST
Daniel Kehlmann, författaren till den internationellt hyllade boken Världens mått, är tillbaka med nio lättsamma och intelligenta berättelser om människans roll i det moderna samhället: Ruhm. Ein Roman in neun Geschichten (Berömmelse. En roman i nio berättelser).

De nio berättelserna har alla sin egen protagonist och handling, och kan läsas var för sig. Vi träffar bland andra en författare som förvandlar alla människor i sin närhet till romanfigurer, en berömd skådespelare som låtsas att han är en helt vanlig person, och en IT-chef som organiserar sitt dubbelliv med hustrun och älskarinnan med hjälp av sin mobiltelefon fast som till slut knäcks av alla lögner han själv har skapat.

Men den egentliga poängen med boken och Kehlmanns bedrift ligger i hur handlingstrådarna vävs ihop, hur personerna återkommer i nya sammanhang och hur berättelserna tillsammans utgör en överraskande helhet.

De centrala frågorna, som alla berättelser kretsar kring, är: Var går gränsen mellan berömmelse och anonymitet, mellan sanning och lögn, mellan dikt och verklighet? Gränserna är flytande i Kehlmanns mycket skickligt skrivna och originella bok.

 

– Klicka här för att läsa Lars Gustafsson om boken i Expressen

– Se Kehlmann tala om boken här:

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).