Curzio Maltese – Come ti sei ridotto

Köp boken här
Köp boken här

Av RAGNAR STRÖMBERG

Det finns politiskt polemiska böcker som genom stilistisk kraft och intellektuell spänst överskrider den situation de kommenterar och därför är värda att försvara mot glömskan, som är vår – mediala och informationstekonologiska – tidsålders Leviathan.

En sådan bok är La Repubblica-journalisten Curzio Malteses Come ti sei ridotto, en politisk essä som utgår från frågan hur den tingeltangel-populism som efter sin upphovsman kallas il berlusconismo är möjlig – och vad det säger om Italien och italienarna.

Boken kom ut före det senaste valet men trots den rykande aktualiteten och koncentrationen på det italienska håller detta ”anspråkslösa förslag” i Swifts anda upp en spegel också mot oss, mot alla medborgare som reducerats till konsumenter : Come ti sei ridotto är ett verksamt (och beskt) piller, mot den beklämmande infantilitet som är den kollektiva glömskans avkomma.

© Ragnar Strömberg

 

◾ I en artikel i Weekendavisen, nr 1 för 2008, som tar upp de ungas situation i Italien intervjuas Maltese, som menar bl.a. att ”Om ett lands vitalitet kan bestämmas efter vilken roll de yngre generationerna spelar, så befinner sig Italien inte i en nedgångsfas, utan i totalt koma.”

Köp boken här
Köp boken här
◾ Maltese har under 2009 givit ut ytterligare en bok om il berlusconismo, La bolla. La pericolosa fine del sogno berlusconiano
Se  honom om boken i detta avsnitt av programserien Che tempo che fa:

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).