Christian Fuchs & John Goetz – Die Zelle: Rechter Terror in Deutschland

Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln
Av MARGARETA FLYGT

Mellan år 2000 och 2006 mördades nio invandrare i Tyskland. Man kallade dåden för ”Döner-morden” och antog att det var interna uppgörelser. I stället stod en nationalsocialistisk terrorgrupp bakom: ”Nationalsozialistischer Untergrund”, senare även kallade ”Die Zwickauer Zelle”. Den bestod av Beate Zschäpe, Uwe Mundlos och Uwe Böhnhardt, som utan att upptäckas kunde leva gömda i 14 år. Bakom balkongblommor och fikastunder med intet ont anande grannar förberedde de rån och mord.

Journalisterna Christian Fuchs och John Goetz har porträtterat de tre i gruppen – inte för att förlåta eller ursäkta, möjligtvis för att få en förklaring till hur dessa människor kunde bli terrorister och framför allt till varför de kunde gå fria. 
På 90-talet fanns en acceptans bland fritidspedagoger för ungas också extrema åsikter. Den medförde att vuxna inte sökte tala unga nynazister till rätta, utan lät dem odla sina idéer, bilda rockband med nazistiska budskap, anordna konserter och skapa nätverk. Nazistiska idéer skulle istället liksom gå över av sig själv. Detta var enligt författarna grogrunden för den högerterror som kunde växa sig så stark i just Jena.

Den 4 november 2011 begick de tre nynazisterna självmord och det var först i sambande med dem som de tidigare morden äntligen kunde klaras upp. Polisens misslyckanden är anmärkningsvärda. Först sedan en kvinnlig polis mördats 2007 och efter det sista av gruppens bankrån 2011 tog utredningen fart.

Boken är inte bara en redogörelse för vad som har hänt utan framför allt en handledning i vad vi ska vara vaksamma mot i framtiden. Det är en sorglig och skrämmande läsning.

 

– Klicka här för att läsa ett utdrag ur boken

– Se ett videoklipp om boken här:

 

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).