Charles Lewinsky – Zehnundeine Nacht

Klicka på omslaget för att köpa boken (Bokus, 175 kr)
Av MARTIN LAGERHOLM

Den schweiziske författaren Charles Lewinsky introducerades på svenska härom året med den intagande judiska släktkrönikan ”Meijers”.

Den välavvägda blandningen av verklighetsdiktning och magisk realism som präglade den episka romanen är ett dominerande drag också i berättelsesamlingen ”Zehnundeine Nacht”.

Som titeln skvallrar om handlar det om ett slags modern omskrivning av den klassiska sagosamlingen ”Tusen och en natt”, men där berätterskan Scheherazade är utbytt mot en prostituerad kvinna (Prinsessan), som efter varje sexualakt med en av sina stamkunder, en brutal och lågpannad förbrytargestalt (Kungen), mer eller mindre tvingas berätta magiska, skrämmande, suggestiva eller ibland rentav surrealistiska små berättelser för att blidka Kungens hetsiga humör.

Lewinsky låter skickligt de olika små sagohistorierna skapas eller korrigeras i ”nuet”, eftersom Prinsessan ideligen tvingas följa den med jämna mellanrum avbrytande Kungens nycker när han plötsligt tycker att en historia är för romantisk, fånig eller motbjudande.

De sammanlagt elva berättelserna utgör en lika ironisk som melankolisk läsning om människans tvetydiga förhållande till fiktionen i verkligheten och verkligheten i fiktionen.

Martin Lagerholm

 

– Klicka här för att läsa också Eva Mattsson om Lewinskys tidigare Johannistag här

– Klicka här för fler böcker av Lewinsky

– Se en intervju med Lewinsky här:

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).