
Av RICHARD SWARTZ
En medelålders journalist och krigsreporter har skrivit en samling löst sammanhållna essäer med litterära kvaliteter om hur hon blir medveten om sin egen sexualitet, så småningom också om sin lesbiska läggning. Detta sexuella uppvaknande är samtidigt nära förbundet med ett politiskt.
I början av 80-talet tvingas en fyrstjärnig tysk general ta avsked på grund av sin homosexuella läggning; för att inte riskera att generalen blir utpressad, en uppenbar så kallad säkerhetsrisk, föredrar armén att utsätta honom för sin egen utpressning så att han själv “frivilligt” drar sig tillbaka. Emcke förlorar genom denna affär så att säga sin egen oskuld.
Men hennes bok är ingen litania, inget snyftande över egna svårigheter. Med stor analytisk förmåga visar hon hur homoerotisk eller lesbisk kärlek fortfarande ofta är dömd till en strikt privat sfär om den vill undvika obehag.
Som reporter med erfarenhet från stora delar av världen kan hon samtidigt visa på hur skrämmande stora skillnaderna i inställningen till samkönad kärlek kan vara mellan till exempel Tyskland och ett europeiskt land som Serbien, för att nu inte tala om Mellersta Östern. Redan en fråga som “är du gift?” kan leda ut i ett gungfly av kulturella komplikationer som understryker en av Emckes finaste iakttagelser: med din sexuella läggning är du aldrig ensam, den har alltid – vare sig du vill det eller ej – en social dimension.
– Klicka här för att komma till Carolin Emckes hemsida
– Se ett videoklipp med författaren här: