Bernd Stiegler – Reisender Stillstand

Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln (Adlibris 205 kr)
Av MARTIN LAGERHOLM
När Montaigne 1570 drog sig tillbaka till sitt torn i slottet Montaigne i Bordeaux, skapade han litteraturhistoria med sina fria och prövande essäer.

Att på så vis ”uppfinna” jaget i världen på en isolerad plats bildade snart skola och fick sin kanske mest radikala utövare i fransmannen Xavier de Maistre och dennes stilbildande ”Resa i mitt rum” (1795).

I litteraturvetaren och redaktören Bernd Stieglers kulturhistoriskt stimulerande och rikligt illustrerade bok ”Reisender Stillstand” presenteras läsaren för en liten historik över ”kringresandet” i rummet. Här behandlas allt från 1500-talets ”topografiska simulationer av heliga platser”, 1700-talets regelrätta ”reseskildringar” och upptäcktsfärder i rummet och expeditioner i det egna hemmets kuriosakabinett, till flanörens upptäckter av främmande världar utanför husdörren och interiörernas motivhistoria.

Stieglers studie utgör i sig en fascinerande rundresa i de stillasittande upptäckternas historia, och det bästa av allt är att man inte behöver röra sig ur fläcken för att berika sig med detta fängslande stycke mentalitetshistoria.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon. Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag bekräftar att jag vill prenumerera på Dixikons nyhetsbrev.
Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).