Bernd Stiegler – Reisender Stillstand

Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln (Adlibris 205 kr)
Av MARTIN LAGERHOLM
När Montaigne 1570 drog sig tillbaka till sitt torn i slottet Montaigne i Bordeaux, skapade han litteraturhistoria med sina fria och prövande essäer.

Att på så vis ”uppfinna” jaget i världen på en isolerad plats bildade snart skola och fick sin kanske mest radikala utövare i fransmannen Xavier de Maistre och dennes stilbildande ”Resa i mitt rum” (1795).

I litteraturvetaren och redaktören Bernd Stieglers kulturhistoriskt stimulerande och rikligt illustrerade bok ”Reisender Stillstand” presenteras läsaren för en liten historik över ”kringresandet” i rummet. Här behandlas allt från 1500-talets ”topografiska simulationer av heliga platser”, 1700-talets regelrätta ”reseskildringar” och upptäcktsfärder i rummet och expeditioner i det egna hemmets kuriosakabinett, till flanörens upptäckter av främmande världar utanför husdörren och interiörernas motivhistoria.

Stieglers studie utgör i sig en fascinerande rundresa i de stillasittande upptäckternas historia, och det bästa av allt är att man inte behöver röra sig ur fläcken för att berika sig med detta fängslande stycke mentalitetshistoria.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).