Anna Kim – Anatomie einer Nacht

Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln
Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln

Av MARGARETA FLYGT

Natten mellan den 31 augusti och 1 september 2008 tar elva människor sitt liv i den lilla byn Amarâq på Grönland. Denna ”dödens epidemi” verkade överföras genom beröring eller en blick. Det är en märklig plats, denna ansamling av hus med 1500 invånare. Stämningen är tryckande och öde med ett tungsinne som slår emot läsaren. Hur ska denna självmordsnatt förklaras?

Fattigdom, isolering och alienation hade varit enkla förklaringar, men Anna Kim väver samman dessa elva människors liv och död och låter var och ens livsöde och personlighet träda fram i sin egen rätt. Den ditresta tyska journalisten Ella försöker förstå vad som har hänt. Kärlek, skuld och total ensamhet bryter sönder människorna – som överallt annars på jorden.

Självmorden verkar till en början inte ha något med varandra att göra – men påverkar inte andras liv oss? Livet är ingen isolerad företeelse, lika lite som döden är det.

Anna Kim har skrivit om Grönland tidigare i ”Invasion des Privaten”, men då som essä. I Anatomie einer Nacht försöker hon utforska den grönländska själen. Det är en resa både långt bort och alldeles nära inpå. Amarâq finns överallt. Språket är lika magiskt som ljuset över tundran.

Anna Kim föddes 1977 i Sydkorea och kom med sin familj till Tyskland två år senare. Hon bor idag i Wien och ”Anatomie einer Nacht” är hennes tredje roman.

 

 

 

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).