Alicia Giménez Bartlett – Nadie quiere saber

Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln (Bookdepository, 93 kr fraktfritt)
Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln (Bookdepository, 93 kr fraktfritt)
Av BARBARA CZARNIAWSKA

Den genom TV-serier och översättningar till fem språk redan världskända Petra Delicado tar här upp ett ”kallt fall” som leder henne och hennes underordnade Garzón Fermín till Rom. En spansk entreprenör dog för fem år sedan i Rom. Var det en familjehämnd eller var han i händerna på camorran? Utredningen tillåter Petra Delicado och Fermín att njuta av Rom, var och en på sitt sätt. Och Bartlett att uttrycka sin kärlek för och beundran av den antika staden.

Petra Delicado är en ultra-feminist: hon är hård som en sten (Petra) och mjuk som en kvinna (Delicado). Hon är bättre än Angelina Jolie: hon kan slåss som en man, är mer intelligent än de flesta män och kan få dem alla om hon vill. Till skillnad från Helen Mirren, ursäkta, kommissarie Tennison, tar hon ingen skit från sina manliga överordnade eller kollegor. Men, när hon åter igen behandlar stackars Fermín illa, börjar en svensk läsare undra om inte facket skulle ha något att säga om det. Är det kanske så att vissa yrken tillåter eller till och med kräver ohövlighet? Petra Delicado tycker det. Hon ”älskar den där ohövligheten som är tillåten i vårt yrke! Tack vare det känner jag mig fri och bevingad som en fågel”. En provokation eller en sanning som ingen vill veta av?

Trots att de flesta av dagens populära deckare (Morse, Wallander, Montalbano, Carvalho och deras kvinnliga motsatser) följer det globala modet är de också mycket lokala (oxfordska, skånska, sicilianska, katalanska). Det lokala är framför allt kontextuellt: det kan gälla mat, musik, natur och arkitektur. Men det vore intressant att veta hur själva polisarbetet, praktiken, skiljer sig åt mellan länderna. Ingenstans görs en sådan jämförelse mellan poliser på olika håll, av deras ömsesidiga fördomar, av de olika sätt på vilka kvinnor diskrimineras på arbetsplatserna. Eller är det helt enkelt så att vi diskrimineras likadant på alla ställen? Och sist men inte minst, skulle den jämställdhet, som finns, bestå i att en kvinna får göra samma – och alla – dumheter som män gör? Ibland verkar det så… I alla fall Alicia Giménez Bartlett uppmuntrar till sådana funderingar.

Trots alla de frågor den väcker är Nadie quiere saber (Ingen vill veta) lika underhållande som alla Bartletts andra böcker om Petra Delicado. Ingen fara.

 

Se ett avsnitt från TV-serien här:

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).