Alicia Giménez-Bartlett – Nido vacío

200x304nido_vacio
Extrapris 169 kr (269 kr)
Av BARBARA CZARNIAWSKA

Nido vacío – Tomt näste – är den nionde boken om Petra Delicado, en kvinnlig polisinspektör utan dess like bland andra kvinnliga polisbefäl. Hennes namn avslöjar att hon är hård som sten men ändå mycket kvinnlig (hon har varit gift tre gånger).

Hennes skapare Alicia Giménez-Bartlett som är feminist och professor i engelsk litteratur har givit henne drag som går emot alla vanliga stereotyper. Petra Delicados närmaste underordnade är en man äldre än hon själv. När hon känner sig deppig ber hon honom att starta ett slagsmål i en bar så att hon kan få leva ut sina aggressioner. Ändå har hon inte de sociopatiska drag som flera andra starka kvinnor i deckarlitteraturen utrustats med.

Giménez-Bartlett börjar först nu översättas till engelska men alla hennes böcker finns t ex på italienska. En slutsats från en färsk intervju med författaren i La Repubblica är att en läsare som vill veta allt om dagens Spanien, och särskilt då Barcelona, inte bör läsa sociologisk forskning utan just Alicia Giménez-Bartlett. På så sätt påminner hon om Sara Paretsky som på samma sätt analyserar aktuella sociala problem i USA i tur och ordning.

I Nido Vacío tar Alicia Giménez-Bartlett upp problematik kring barnbrott och invandring.

© Barbara Czarniawska

 

9788423341344
Ny bok 2009!

Se en intervju med Alicia Giménez Bartlett här:

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).