Alejandro Zambra – La vida privada de los árboles

svenrobert_japantrdet_200
"Japanträdet" - Svenrobert Lundqvist ©
Av ULF ERIKSSON
Den chilenske författaren Alejandro Zambra debuterade år 2006 med kortromanen Bonsái, om en ung man som mister sin älskade och odlar ett miniatyrträd.

Miniatyrmotivet återkommer i den nya romanen om en man som väntar på att hans fru skall komma hem. Det gör hon inte och mannen får ta hand om ett barn och fortsätta leva utanför berättelsen.

Man kan läsa bägge böckerna som meditationer över livet som dels växtprocess, dels väntan på något som aldrig kommer. Xambra är en nedtonad litteraturtänkare som ändå med sitt aktiva förhållande till stora föregångare som Borges gör något alldelels eget. Detta egna handlar också om vad en genre är: den kortprosa Zambra odlar är varken roman, novell eller kortroman, utan något annat. Kanske just en bonsairoman som en kritiker har föreslagit.

200x315zambra_vida_privada_dixikon_utvalda_bocker_pa_spanska
Till Bokhandeln

Det grundläggande i hans prosakonst är en lågmäld humor född ur avsmaken inför det grandiosa.
© Ulf Eriksson

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).