Schwarze Sonne scheine
Albert Ostermaier

bokomslag
Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln
Av MARGARETA FLYGT
Vad händer med oss när vi fått en dödlig sjukdom diagnostiserad och hur lär vi oss att lita på oss själva? 
Albert Ostermaier, dramatiker och romanförfattare, har i sin andra roman gestaltat händelser som ligger honom själv väldigt nära.

I kölvattnet på alla rapporter om övergrepp inom katolska kyrkan har Albert Ostermaier skrivit en gastkramande, självbiografisk roman om moraliska och politiska strukturer i södra Tyskland, där den enskilde är maktlös mot kyrkan.

En ung man, Sebastian, skolas in i livet på ett katolskt internat i Bayern och känner sig tvingad att ta över familjeföretaget. Samtidigt är han en abbots älskade skyddsling och vill testa sina litterära vingar. Efter en lång resa insjuknar den unge mannen och den andlige fadern rekommenderar en okonventionell läkare som en gång räddat honom själv tillbaka till livet. Diagnosen är förödande. Endast en dyr behandling i USA hjälper och konventionell läkarvetenskap kommer inte ens ge den rätta diagnosen i tid.

Vad väljer man i en sådan situation? Sebastian kastas mellan att vilja leva eller dö, mellan att leva upp till sina föräldrars förväntningar eller att bli författare. Han rekapitulerar sitt hittills levda liv och kommer till insikt att han varit totalt beroende av en katolsk präst. Är abboten som gett Sebastian tron på sig själv i själva verkat också den som tar tron ifrån honom?

Även Ostermaier kommer från en företagarfamilj som ville att sonen skulle ta över firman. Han gick på ett katolskt internat och fick en allvarlig sjukdom under en lång resa i Jemen. Han gjorde aldrig upp med internatet – förrän nu.

Språket är lika färgstarkt och emellanåt dramatiskt som freskerna i en bayersk barockkyrka – ibland nära kitschen – men så handlar det också om en tjugoårings livsval, en sturm-und-drang-period om allt eller inget, svart eller vitt, om att bli vuxen och kunna leva utan idealiserade fäder och om att välja själv.

 

– Klicka här för att se ett inslag om boken på ZDF (Den som inte kan se flash kan skifta till lämplig HTML-version)

– Ostermaier läser sin dikt Zählerstände:

– Klicka här för att komma till en hel kanal med uppläst tysk lyrik

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).