William Boyd – Ordinary Thunderstorms

Klicka på omslaget för att köpa boken
Klicka på omslaget för att köpa boken
Av IVO HOLMQVIST

Hur undgår man upptäckt i världens mest kameraövervakade stad? Hur gör man sig kvitt en identitet och tar sig en annan?

Om det handlar William Boyds senaste roman Ordinary Thunderstorms (Bloomsbury 2009), en spännande historia vars drygt fyrahundra sidors raffel höll mig borta från viktigare ting ett par dygn.

Titeln syftar bl.a. på huvudpersonen Adam Kindred, en klimatforskare med specialitet att framkalla regn ur konstgjorda moln i en amerikansk klimatkammare (samma sak gjorde Kalle Anka på femtiotalet när han gick upp i sitt plan, klippte till ett lagom stort moln och föste det över ett torrt trädgårdsland, sprinklade kemikalier ovanpå, och så kom regnet – fast först borrade han ur en molntapp så att farmarhustrun slapp få sin tvätt blöt).

En av Adams studenter som följt med på observationsbryggan högt ovan molnet förför honom. Att han låter det ske är det första av hans många misstag. Äktenskapet får ett brått slut, hustrun tar hand om huset, han fockas från universitetet (svärfar är en viktig donator), och ger sig till en jobbintervju i London, för en forskartjänst i Oxford.

Så lägger ödet på nytt krokben. Han går på restaurang, ensam vid sitt bord. En annan man, också han forskare fast i farmakologi, är lika ensam vid sitt. De pratas vid, och skiljs sedan. Men mannen glömmer kvar en mapp anteckningar. Adam tar hand om den, tar den till mannens hotell, bjuds upp på en drink, och hittar mannen badande i blod på rummet. Den döende ber honom dra ut kniven. Han lyder, obetänksamt. Och så dör mannen innan han hinner rossla fram någon förklaring. Det kunde varit en roman av Eric Ambler…

Så gör Adam sitt tredje spontana misstag när han låter bli att ringa polisen. I stället tar han med sig mappen och försvinner. Snart är jakten efter honom i full gång, med polisen och skurkarna lika ivriga att få fast honom. Men den klipske Adam inser att enda chansen att gå under jorden är att inte lämna några spår: inga kreditkortsuttag, inga mobilsamtal, förändrat utseende.

Londons topografi kring södra Themsenstranden spelar en viktig roll, där inrättar han sig i ett undangömt buskage. I en kufisk kyrka där lodisarna fylkas får han mat för dagen. Han hyr in sig hos en svart prostituerad, blir fena på att tigga, osv. Kapitlen om hans försvinnande varvas med satiriska interiörer från ett läkemedelsbolag med aktier på väg mot astronomiska höjder tack vare ett nytt sensationellt astmapreparat (handlingarna i mappen har förstås med det att göra).

Men korthuset faller samman för medicinmagnaten och hans slemma hejdukar. Dessutom blandas en kvinnlig konstapel in, nyfiken på korruption högt upp i samhället och därför förflyttad till flodpolisen. Det går som man kan vänta, tycke uppstår mellan henne och Adam som då hunnit skaffa sig en ny identitet, stulen från en rysk kompis som avlidit lägligt.

Och så den fjärde huvudpersonen, en lejd mördare med erfarenheter som legosoldat i de flesta krig England varit inblandat i under senare årtionden, en läskig typ. Han är Adam på spåret, men också han trixas bort, blir i sin tur efterlyst och drivs i landsflykt.

Så håller det på. Det går riktigt illa för läkemedelsspekulanterna, men för Adam och den unga sexiga polissystern slutar det lyckligt (fast den avdankade soldaten-mördaren lurar i vassen).

De många satiriska slängarna mot ett senkapitalistiskt England är nästan lika bra som de i Jonathan Coes What a Carve Up, och Hitchcock skulle säkert ha köpt filmrättigheterna direkt till denna uppdrivna snitseljakt. William Boyd har skrivit roliga farser förr, främst debuten ”A Good Man in Africa”, och hans ”Brazzaville Beach” är nog flera strån vassare som satir.

Men Ordinary Thunderstorms är både underhållande och tänkvärd, inte utan oroande inblickar i multinationella läkemedelsfirmors påstådda manipulationer, och med existentiella bråddjup när det är tal om individen klämd och krossad av ett högteknologiskt övervakningsamhälle.

Ivo Holmqvist

 

– Se en intervju med Boyd om boken Ordinary Thunderstorm här:

– Också Dickens Our Mutual Friend utspelas vid Themsen och har en dramatisk inledning där en död person hittas i Themsen:

 

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).