Tormod Haugland – Inkarnasjon

inkarnasjon
377 kr Köp boken!

Av ANDERS JOHANSON

Den norske författaren Tormod Hauglands roman Inkarnasjon skulle kunna beskrivas som en skildring av en författares tillfrisknande från litteraturen.

I centrum står Tor Iden, en medelålders författare upptagen med en biografi om sin farfar, författare precis som sonsonen. Iden har inte bara kört fast, utan också distanserat sig alltmer från sina vänner och gått upp i en desillusionerad ensamhet. Så varför skriva? Finns det inte viktigare saker att ägna sig åt? Vad innebär det att ta litteraturen på allvar? Är den värd ett sådant allvar?

Som med alla intressanta romaner är det svårt att sätta fingret på vad det är som är bra med Inkarnasjon. Men en sak är klar: jag tror på Tor Iden. Under ett par intensiva dygn hinner han bli helt övertygande; på mindre än tvåhundra sidor skriver Haugland fram en levande litterär gestalt. Idén blir kött – Inkarnasjon imponerar i sin anspråkslöshet.

Sedan debuten 1994 har Haugland skrivit en handfull romaner, dramer och diktsamlingar. Ingen av dem finns översatt till svenska.
© Anders Johansson

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon. Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag bekräftar att jag vill prenumerera på Dixikons nyhetsbrev.
Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).