Lebensmensch

Det är 20 år sedan författaren Thomas Bernhard dog. Hela hans verk genomsyras av ett hat gentemot det inskränkta och nationalistiska Österrike. Han ville därför inte ens få sina verk publicerade i sitt hemland. När han som ung låg inlagd på lungsanatorium lärde han känna Hedwig Stavianicek, som blev hans bästa vän. Han kallade henne sin ”Lebensmensch”, livsmänniska.

En av dem som anammade ordet livsmänniska var uppseendeväckande nog Jörg Haider, den österrikiske högerpopulistiske partiledaren för BZÖ, som dog i en bilolycka förra hösten. Efter att ha besökt en gaybar körde han berusad i 142 km/h mot ett träd. Han sörjdes av många, men framför allt av Stefan Petzner, som han kallade just sin ”Lebensmensch”. Petzner och Haider delade sina liv – alltmedan Haider uttryckte homofoba åsikter. Han stod för allt det som Thomas Bernhard avskydde.

Den bittra ironin är att ordet valdes till årets ord i Österrike – på grund av Jörg Haider – inte i åminnelse av Thomas Bernhard som skapade det.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).