Guy Denis – L´enfant soldat

51-wcevibxl_sl210_
Köp boken här

Av EVA MATTSSON

I slutet av 2007 utkom i Belgien L´enfant soldat, historien om den 12-årige Gaëtan Delécaut som 1944-45 stred på de allierades sida i Ardennerna, låg nergrävd i marken, hjälpte till på krigssjukhus, bevittnade lemlästningar, våldtäkter och övergrepp, och från en stridsvagn mejade ner några av de sista tyska soldaterna från belgisk mark.

Ämnet barnsoldater är aktuellt även om man i första hand tänker på tvångskommenderade afrikanska barn eller maskotungar (ofta förvildade, flyende och utan familjer) på östfronten. Berättelsen om Gaëtan som bytte namn till Mike och var tokig i amerikaner och stridsvagnar är speciell, eftersom han frivilligt och envetet sökte sig till fronten. Han var en ganska omhuldad familjepojke som av sina föräldrar skickades till bergen för att slippa bombardemang och ransoneringar i Bryssel. Ingen kunde veta att just Bastogne dit han kom skulle bli målet för en enorm tysk offensiv.

Guy Denis har använt en sann historia och mycket dokumentärt material för att göra fiktion av det. Och just som halvdokumentär och debattbok, snarare än som roman, är L énfant soldat mycket intressant. Som psykologisk gåta förblir Gaëtan-Mike dock fascinerande och romanen ger nya, faktiska lärdomar om avtrubbade barn i krigszoner, om vänskapen mellan vuxna och barn i kris, om naturen, språket och folket i Vallonien, men också om alliansens tveksamma raider och fula övergrepp mot civilbefolkningen i Tyskland. Gaëtan, 75 år, lever idag i Belgien. Warren Augustine f d major som tog sig an pojken finns också i livet. Han bor i USA och är 96 år.
© Eva Mattsson

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon. Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag bekräftar att jag vill prenumerera på Dixikons nyhetsbrev.
Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).