Farshad Kholgi – Verden er ét land

Av ANN-SOFIE DAHL

Farshad Kholghi är bekant för svenska tv-tittare från den danska kriminalserien ”Brottet” där han spelar den utländske lärare som först misstänks för mordet på tonårsflickan Nana.
I Danmark är han i nog så hög grad känd som en skarp samhällsdebattör, som kombinerar humor med träffsäker satir i sina artiklar och föredrag. Som barn flydde han och hans familj från ayatollornas Iran; som medlemmar av Bahá´i-religionen – vars huvudbudskap är att ”verden er ét land” där de mänskliga rättigheterna är universella– har de ingen plats i Den Islamiska Republiken.
I Danmark kämpar familjen med det otympliga språket, men också med fördomar och trakasserier från invandrargäng och militanta islamister. När Kholghi överfalls på Nørrebro blir det en brutal konfrontation med den religiösa fanatism som han flytt från som barn.
I Muhammedteckningarnas Danmark har Kholghi blivit en av de mest framträdande debattörerna, och i Verden er ét land (People´s Press, 2007) visar han att han kan konsten att fånga läsaren med berättelsen om sitt liv och sin personliga kamp för demokrati och frihet.

© Ann-Sofie Dahl

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).