Dominique Bona – Clara Malraux

Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln

AV RUTH LÖTMARKER
Hon var en välbeställd, självständig, beläst ung dam från borgerlig familj, han var en ambitiös ung man som gjorde allt för att dölja sitt enkla ursprung. Båda hade författardrömmar och de träffades i 1920-talets litterära kretsar. De var unga och sorglösa och när det blev alltför uppenbart att de överträtt konvenansens regler, valde de att gifta sig.

I sin bok berättar Dominique Dona utförligt Clara Goldsmidts och André Malraux’ hela livshistoria. Livet skulle vara ett äventyr. Clara var rik men när hennes pengar försvunnit på grund av börsspekulationer, började äventyret på allvar.

Indokina lockade. Varför inte smuggla hem några statyer från khmeriskt tusental som skulle kunna locka amerikanska köpare? Planen misslyckades och fick rättsligt efterspel. André lyckades dock få villkorlig dom. Misslyckandet manade till revansch. Med en kompanjon startade paret Malraux en dagstidning i Saigon som skulle föra de inföddas talan. Den kom ut med 49 nummer, sedan utsattes tryckeriet för repressalier.

Det var upplevelserna i Indokina som gjorde Malraux till författare. Strapatserna hade förenat Clara och André, hans berömmelse innebar slutet på deras relation. Han gick vidare till nya upplevelser och nya kvinnor, hon levde sviken och övergiven.

Clara blev dock författare. Hon skrev sina memoarer i sex volymer, böcker som lär ha påverkat både Simone de Beauvoir och Françoise Sagan.

 

– Böcker av Clara Malraux:

nos vingt ans
Clara Malraux – Nos vingt ans
Om åren med Malraux
8,74 EUR
nos vingt ans
Clara Malraux – Et pourtant j´étais libre
Om åren därefter
7,98 EUR
omslag
Clara Malraux – Le bruit de nos pas
De första tre delarna samlade
21,75 EUR
omslag
André Malraux – La condition humaine
Malraux´mästerverk6,74 EUR


– Se Dominique Bona tala om sin bok här

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).