Denis Demonpion – Houellebecq non autorisé

Amazon.fr


Av JACOB CARLSON

Den första biografin om Michel Houellebecq bygger på ett omfattande researcharbete. Som Houellebecq själv konstaterar på sin personliga sajt (www.michelhouellebecq.com) har journalisten Demonpion intervjuat nästan alla i Houellebecqs liv utom de kvinnor han älskat (något som han speciellt tackar dem för).

Demonpion driver tesen att Houellebecq metodiskt konstruerat sitt liv som en roman. Bland annat skulle han konsekvent ha utgivit sig för att vara två år yngre än han i själva verket är. Demonpions intresse för avslöjanden tenderar ibland att alltför mycket påverka analys och historieskrivning. Men för den som fascinerats av Houellebecqs romaner ger ändå de 376 fullmatade sidorna om hans barndom, ungdom och karriär intressanta perspektiv också på hans romankonst, inte minst på hur han i sitt skrivande utgått från verkliga personer och händelser.

Till bokens förtjänster hör också översikterna över receptionen av detta sekelskiftes kanske mest uppmärksammade och skandalomsusade franska författarskap.
© Jacob Carlson

Fler böcker av Houellebecq

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).