Bok med klös etta på försäljningslistorna
Alan Friedman – Ammazziamo il gattopardo

Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln
Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln
Av PERNILLA STÅHL
Det finns ett känt uttryckssätt som ofta används för att beskriva opportunismen och reformresistensen i italiensk politik. Formuleringen kommer från Giuseppi Tomasi di Lampedusas hyllade roman Il Gattopardo, Leoparden. Romanen utspelar sig på Sicilien under tiden för Italiens enande, på 1860-talet. Garibaldi har landstigit på ön, kungadömet och aristokratin är på fall. Den framsynte aristokraten Tancredi Falconieri bejakar nya ideal, och lyckas därmed behålla sitt politiska inflytande och sina ekonomiska privilegier. Tancredi förklarar för sin desillusionerade morbror, prinsen av Salina: ” För att allt ska förbli som det är, måste allt förändras”.

Italiens djupa ekonomiska kris beror på att italienska politiker agerat just i den anda som beskrivs i Leoparden, menar journalisten och statsvetaren Alan Friedman. Han har bakom sig ett flertal böcker om italiensk politik. Titeln på hans nya bok, som gått om Stephen King och ligger etta på försäljningslistorna i Italien, är Ammazziamo il gattopardo. Una ricetta per salvare lÌtalia, på svenska ”Låt oss döda leoparden – ett recept för att rädda Italien”.

Friedman utgår från sin egen långa erfarenhet som korrespondent i Italien, och med rak och effektiv prosa redogör han för och analyserar den senaste tidens politiska skeenden. Han samtalar med de politiska huvudpersonerna – bland andra de tidigare konseljpresidenterna Romano Prodi, Silvio Berlusconi och Mario Monti- och han beskriver hur Italien, som på 1980-talet var den femte största ekonomin i världen, hamnat i en avgrundsdjup ekonomisk kris. Friedman presenterar ett program i tio punkter som han tror kan rädda Italien från ättestupan. Det handlar om allt från att banta statsskulden, förbättra näringslivspolitiken till att reformera hela statsförvaltningen. Meriter, inte kontakter och inkompetens, måste premieras. Även om Friedman förespråkar en hel del tuffa åtgärder, säger han själv att boken är ett kärleksbrev till Italien, till ett land där han bott och verkat i tjugo år.

Alan Friedman får gehör hos Italiens nya premiärminister, den mycket reformvilliga Matteo Renzi. Om vi inte dödar leoparden kommer den att döda oss, sade Matteo Renzi nyligen i ett samtal med författaren. Frågan är om Renzi kommer lyckas. Leoparder är inte lätta att tas med.
 

Följ Åke Malms blogg om den politiska utvecklingen i Italien.
Se Alan Friedman här:

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).