Alex Capus – Léon und Louise

Klicka på omslagsbilden för att komma till bokhandeln

Av CLARISSA BLOMQVIST

Alex Capus berättar den ovanliga kärlekshistorian mellan Léon och Louise, två franska ungdomar, vilkas liv och livslånga kärlek sträcker sig över nästan hela 1900-talet. De träffas för första gången och förälskar sig som 17-åringar 1918, men skiljs åt en kort tid därefter under ett av första världskrigets luftangrepp.

Övertygade om att den andra parten har omkommit, går de vidare i livet: Léon gifter sig, bildar familj och arbetar som kemist på kriminalpolisen i Paris. Louise förblir en modern ensamstående kvinna och försörjer sig som bankanställd hos Banque de France.

Tio år senare träffas de av en slump i tunnelbanan i Paris, men bestämmer sig för att fortsätta med sina andra liv och ses därefter bara enstaka gånger, trots att det inte råder någon tvekan om att de är varandras stora kärlek.

Schweizeren Axel Capus berättar till stor del sin egen familjs historia. Men generellt handlar boken om hur 1900-talets historia påverkat människors öden, hur två världskrig har styrt människors liv. Léon och Louise är bara ett exempel på otaliga andra i den generationen vilkas liv präglades och till stor del bestämdes av dessa historiska händelser.

Med sitt lättsamma språk är boken trots sitt tunga tema både underhållande och glad. Karaktärerna låter sig aldrig nedtryckas av händelserna, men försöker istället att se det positiva och utnyttja situationen till sin fördel. Kanske det är därför många läsare kommer att kunna relatera till denna historia.

 

– Alex Capus talar om och läser ur boken här:

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).