Alex Capus – Eine Frage der Zeit

I Alex Capus Eine Frage der Zeit åker tre tyska varvsarbetare till Afrika för att bygga upp ett krigsfartyg de först har demonterat hemma i Paderborn. En av dem är övertygad socialdemokrat, alla är hängivna arbetare.

Amazon.de
Båten skall monteras ihop vid Tanganyikasjöns strand för att försvara Tysklands intressen i regionen. Året är 1913, landet heter fortfarande Tyska Östafrika. Samtidigt får en engelsk sjöofficer i uppdrag att föra befäl över två små krigsskepp som skall segla från London till Kapstaden och därifrån dras över land upp till Tanganyikasjöns motsatta strand. Läsaren vet att hela projektet är ’a lost cause’ och att inte bara en utan flera europeiska drömmar kommer att drunkna i sjön när Första världskriget bryter ut: drömmen om Afrika och om ett kolonialistiskt världsherravälde, men också drömmen om en världsomspännande arbetarinternational med solidaritet och brödraskap på agendan.

Det låter som en klassisk desillusionsroman, men det som ger Capus roman en alltigenom modern prägel är stilen: en ironisk, mycket precis stil, åskådlig som i en absurdistisk teaterpjäs.
© Ingrid Elam

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).