Tristram Stuart – Waste: Uncovering the Global Food Scandal

Köp boken här (Bokus)
Köp boken här (Bokus)
RECENSION I WEEKENDAVISEN

Under rubriken En grim smag i munden skriver Annette K. Nielsen i Weekendavsien nr 30 om Tristram Stuarts undersökning av hur produktionsvillkoren, mat- och avfallshanteringen tillsammans gör att ca hälften av all världens matproduktion inte används, utan kasseras.

Under 2008 slängdes t.ex. i England 484 miljoner (!) oöppnade youghurtförpackningar, 1, 6 miljarder (!) äpplen och 2,6 miljarder skivor bröd.

Medan man förr tog vara på allt, kokade in, syltade och saltade, slängs numera maten, om den inte kasseras av bönderna redan innan den når konsumenten, ofta av kosmetiska skäl, för att den av olika skäl inte ser ut som den skall.

”Stuart menar, att välbärgade kunder i den rika delen av världen förlorat sambandet mellan maten och varifrån den faktiskt kommer, liksom förståelsen för vad matproduktion innebär … Maten är billig i butikerna men priset är rena bländverket /…/ priset för vår slarviga hantering av mat är oacceptabelt hög när man ser till hela bilden och inte bara till den egna portmonnän”.

Men Stuart pekar också på att detta inte enbart är ett problem i den rika världen. Också i den fattiga delen, där man numera, genom satsningar på bevattning, gödning och pesticider av skilda slag, till sist nått större skördar, är svinnet oerhört, när grödorna väl har bärgats. Miljoner ton går till spillo till följd av dåliga lagringsförhållanden och undermålig infrastruktur.

”The Financial Times har utropat /boken/ till en av de viktigaste miljöböckerna på senare år. Läs den och bli klokare.”

 

◾ Boken har en egen hemsida med fler recensioner, bildmaterial mm.

◾ Läs hela Weekendavisens recension på en pdf-version av tidningen på deras hemsida. Den återfinns på sid 10 i ”Idéer”

◾ Boken togs också upp av David Frost i hans program i engelskspråkiga Al Jazeera (inslaget med en intervju med Tristram Stuart börjar ca 9:40 in i detta klipp)

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).