Die Zeit om Malmö

Bön. I Jerusalem.
Av MARGARETA FLYGT

Det är verkligen inte så ofta jag läser om Malmö i utländska tidningar – men den senaste utgåvan av Die Zeit står det om vår stad redan på sidan tre.

Långa, välskrivna artiklar av renommerade journalister, fackmän och författare hör till tidningens signum. Texterna har en tyngd och spridning som når långt utanför det tyskspråkiga området.

Journalisten Jörg Lau har rest till tre europeiska städer – till Amsterdam, Budapest och Malmö – för att se om antisemitismen håller på att bre ut sig.

Han får tyvärr rätt. Det som står är obestridligt och sant – och jag skäms över att min stad kan stå som exempel för denna europeiska trend. Det är beviset på hur skolundervisningen har misslyckats totalt att förmedla förra århundradets folkmord. 
Ska verkligen utländska journalister visa oss att det gått för långt, innan det händer något? 30 judiska familjer har flyttat från staden, män vågar inte bära sin kippa och rädslan bland kvarvarande sprids. Slutcitatet om Malmö kommer från Ilmar Repalu: ”Om stadens judar vill utvandra till Israel, betyder det inget för Malmö”.

Pedagoger, föräldrar och alla andra – vi har ett gemensamt ansvar att göra Malmö till en stad vi kan leva i och inte vill flytta ifrån. Det är det jag vill läsa om i utländska tidningar.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).