Böter för minikjol?

Av MARGARETA FLYGT

Mode och lagar är samhällsspeglar. Vad säger de om Italien? Just nu korsas dessa två i napolitanska Castellammare di Stabia, i landsändan som länge kämpat med sopkaoset som gjort Camorran ännu rikare.

Byns borgmästare har infört en ny lag. Kvinnor som bär en alltför kort minikjol ska böta 500 euro. Detta händer i ett land där teve svämmar över av guppande bröst och lättklädda modeller och där senaste inneflugan är att äta sushi från nakna kvinnomagar.

Samma land som politiker som Rocco Buttiglione vågar säga att homosexualitet är av samma dignitet som skattefusk. Denna blandning av sexism och katolskt bigotteri har blivit ett av landets kännetecken.

Vad säger det oss? Att kvinnornas situation förvärras – till skillnad från andra länder där jämställdhet trots allt är en punkt på den politiska dagordningen. Italien har sjunkit till plats 72 på världsrankningen vad gäller kvinnors situation.

Vi klagar och förfasas över slöjor, men tar inte på allvar vad som händer i våra närmast liggande kulturer. Allt är egentligen olika sidor av samma mynt –  den konservativa, patriarkala synen på kvinnor som objekt.

Eventuella semesterplaner till citronernas land känns onekligen olustiga. Men vi debatterar inte på allvar vad som händer i Italien. Istället fortsätter vi att idealisera vår våta dröm om ett romantiskt, kulinariskt drömland utan sorger, alltmedan dess utveckling stinker värre än Neapels sopor.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).