Biblioteksromantik i Paris

Salle Labrouste, Bibliothèque Sainte-Geneviève
Av CECILIA CARLANDER

Det var en av alla gånger på Bibliothèque Sainte-Geneviève bredvid Panthéon i Paris.

Som vanligt hade jag njutit av den vackra trappan upp till läsesalen, beställt fram en bok och väntat på den i tjugo minuter i sällskap med gamla anteckningar eller Pleiadböcker, tittat ut genom fönstren mot Panthéons sagolika kupol, och – förstås – kommit att tänka på Simone de Beauvoir och Jean-Paul Sartre som visst också brukade sitta just här.

Och sedan, vid min arbetsplats vid ett av långborden, där jag bläddrade, läste och antecknade diverse citat från boken jag fått, lade jag märke till några understrukna rader i början av boken, några markeringar och anteckningar i marginalen, snart glömda dock, då resten av sidorna tycktes som nya.

Men så, på väg därifrån för dagen, lyste röda lampor vid spärrarna och jag kom inte vidare. Man vinkade till mig från personalen, tecknade att jag skulle gå mot utlåningsdisken: ”Du har nog glömt att lämna tillbaka en bok”, sade en besökare på väg ut.

Vid disken stod tre män, höll upp min just återlämnade bok, såg arga ut och meddelade: ”Att kladda i böckerna är emot reglerna. Antingen får du sudda ut det du gjort, eller skaffa oss ett nytt exemplar.” Jag sökte förklara: Anteckningarna, kladdet i boken, fanns där redan då jag fick den. De trodde mig inte. Inte förrän vi gått igenom innehållet i min väska, för där fanns, som tur var, inte en endaste penna med bläck som liknade de kladdiga spåren i boken.

Jag får gå – jag frias – men någon sorts skam och en smula sorg hänger ändå över mig. Den kärlek som jag hyst för Bibliothèque Sainte-Geneviève har bestämt fått sig en törn.

Ett besök på bibliotek i Paris blir inte alltid som man tänkt sig. Och det gäller visst att vara på sin vakt. Vackra läsesalar och historiska vingslag till trots.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).