Vykort från Thomas Mann

Av IVO HOLMQVIST

Heinrich Manns dotter Leonie såg till att spara en stor samling vykort som hennes farbror Thomas skickade till sin fyra år äldre broder Heinrich och som täcker tiden 1901-1914, och 1922-1928. Hennes barn i sin tur upptäckte efter hennes död det digra konvolutet och bjöd ut det till försäljning. Tack vare statliga stiftelser och fonder har dessa åttioen vykort nu hamnat i Buddenbrookhaus i Lübeck där en del av dem kan ses i en pågående utställning. Eftersom den första dagbok av Thomas Mann som bevarats är från 1933 fyller dessa post- och vykort en lucka för alla som intresserar sig för den komplicerade relationen mellan bröderna Mann.

Inte alltid var de kontanta. Redan i barndomen kunde de vägra tala med varandra i årslånga perioder, och under första världskriget var de inte såta. Den yngre av dem var aktivist och krigsromantiker (som framgår av hans ”Betrachtungen eines Unpolitischen”, nyss översatt till svenska för Atlantis av Per Landin och Urban Lindström), den äldre var både då och senare pacifist. Vykorten handlar ofta om Thomas Manns resor utomlands, bland annat till Paris och Florens, men också om annat, och han sneglade nog på eftervärlden när han skrev dem. De är välformulerade och genomtänkta rapporter och reflexioner. Han diskuterar sin aktuella läsning och bekymrar sig över sina böckers kurs på den litterära börsen.

Om man skulle få mersmak efter dessa lapidariska rapporter från Thomas Manns kringflackande på kontinenten kan man gå vidare med de längre epistlarna som Hans Wysling samlade och kommenterade 1968 i ”Thomas Mann und Heinrich Mann, Briefwechsel 1900-1949”. De finns också i en engelsk version som University of California Press gav ut trettio år senare, översatt av Don Reneau, en bastant bok på 450 sidor varav de utförliga noterna utgör en tredjedel. Och om brödernas tid under den kaliforniska exilen, särskilt den äldres, finns sedan 2008 en intressant dokumentärroman av Evelyn Juers: ”House of Exile – the Lives and Times of Heinrich Mann and Nelly Kroeger-Mann” – mer om den så småningom.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).