Ragtime som kom för fyrtio år sedan blev E. L. Doctorows genombrott, och nog den roman som han framför allt kommer att bli ihågkommen för. Någon kritiker har talat om den som ”the great American novel” fast det nog är…
- Ivo Holmqvist
Klaus Rifbjerg är död
När Klaus Rifbjerg fyllde sjuttiofem ställde Gents universitetsbibliotek ut hans hela produktion, idel förstaupplagor, en dyrbar samling utlånad av den danske bibliofilen Flemming Reislev i Bryssel. Författaren själv bjöds ner och var i toppform både när han föreläste för de…
Målaren Winston S. Churchill
”In the room the women come and go talking of Michelangelo”. Om just Michelangelo pratades det nog inte på Churchills utställning i Burlington House på Piccadilly för femtiofem år sedan, men väl om Churchill själv, som fyra år tidigare avgått…
Om i ödslig skog…
Helle Helle – Hvis det er
Hur försvenskar man titeln på Helle Helles nya roman Hvis det er? Om det skulle vara på det viset? Om det är så? Eller bara Om? Fast så…
Första världskriget
Författare från den tiden
Av IVO HOLMQVIST I ”No Man´s Land, Writings from a World at War” (Serpent´s Tail) har Pete Ayrton samlat nästan femtio författares syn på första världskriget. Ett tjugotal länder…
Percy Grainger och Ella Viola Ström
Av IVO HOLMQVIST I trapphallen till Department of Music vid The University of Melbourne hänger ett vackert porträtt i olja av en ståtlig dam i övernaturlig storlek, operadivan Nellie Melba. Jag hade länge en 78-varvsskiva från hennes allra sista konsert…
Andrew Jewell & Janis Stout – The Selected Letters of Willa Cather
Av IVO HOLMQVIST “Take this along on a summer vacation. You will be rewarded, line upon line.” Det påstår en kritiker i tidskriften Christian Century om Willa Cathers romaner…
Tom Buk Swienty – Kaptajn Dinesen. Ild og blod
Av IVO HOLMQVIST ”Equitare, arcum tendere, veritatem dicere” står det som en inledande rad i Isak Dinesens Out of Africa från 1937, ett motto lånat från Herodotos. När den…
Monet i Melbourne
Av IVO HOLMQVIST Med sina stora murar och få öppningar liknar National Gallery of Victoria ett ointagligt kassaskåp, men det ligger vackert vid Yarra-floden, och arkitekten har tagit tillvara ljuset. Bland annat har ett av de inre glastaken en överdådigt…
Nya Argus
Av IVO HOLMQVIST Cyklopen hade bara ett öga och blev dessutom blind när Odysseus stack en glödande påle i det. Men Argus hade hundra ögon, alla lika skarpa.…
TLS – Times Literary Supplement
Av IVO HOLMQVIST ”The leading international forum for literary culture” påstår The Times Literary Supplement att den är, dock bara på sin hemsida. I den tryckta tidningen som började ges ut för etthundraelva år sedan är man mera brittiskt återhållsam.…
Tranströmer och Sebald
Av IVO HOLMQVIST Två litterära storheter samsas om utrymmet i majnumret av det franska månadsmagasinet Europe som nu är inne på sitt nittionde år, den startades i Paris…
Erich Kästner: Fabian
”Uppstapla böcker, häll bensin ur flaskan, bränn oss på bålet, gör autodafé!” De här raderna i Hjalmar Gullbergs dikt om de fyra elementen i ”Kärlek i tjugonde seklet” hade…
Barry Millington – The Sorcerer of Bayreuth: Richard Wagner, His Work and His World
Av IVO HOLMQVIST Bråk har just brutit ut kring en Düsseldorf-uppsättning av Wagners Tannhäuser. Regissören Burkhard Kosminski klädde ut titelfiguren till en vakt i ett koncentrationsläger och lät…
Anthology of New Zealand Literature
”For years to come this anthology will be our guide to what´s worth reading – and why” påstås det på baksidan av en nyutkommen bok på nästan tolvhundra sidor…
Helsingfors i ord och bild
Av IVO HOLMQVIST ”Kvällssolen sken ljuvt och svepte vikar, uddar och stränder i sitt gyllene sken, och alla fönster glimmade i mångahanda färger. Den unge mannen talade intet, skotade…
Jewish Lives in New Zealand
AV IVO HOLMQVIST ”Exul Poeta”, den landsflyktige diktaren, står det på en gravsten på den vidsträckta Waikumete-kyrkogården i västra Auckland, och ovanför det ett namn på hebreiska. Den som…
Letters of Frank Sargeson
Av IVO HOLMQVIST En enklare författarbostad än Frank Sargesons i aucklandförstaden Takapuna, norr om den stora Harbour Bridge, får man leta efter. Det är ett påvert hus i…
Vykort från Thomas Mann
Av IVO HOLMQVIST Heinrich Manns dotter Leonie såg till att spara en stor samling vykort som hennes farbror Thomas skickade till sin fyra år äldre broder Heinrich och som täcker tiden 1901-1914, och 1922-1928. Hennes barn i sin tur upptäckte…
Tællelyset – H. C. Andersens talgdank
Av IVO HOLMQVIST En lokalhistoriker som letade efter annat i Odense Bys (dvs stads) arkiv hittade i oktober en avskrift som nu offentliggjorts, lämpligt nog just på luciadagen. Notisen om nyheten har snabbt spritt sig via den danska nyhetsbyrån Ritzau.…
Exit Philip Roth
Av IVO HOLMQVIST När det prestigefyllda förlaget Library of America för några år sedan började reklamera för den definitiva upplagan av Philip Roths samlade verk sades det att den skulle innehålla hela författarskapet och föreligga färdig 2013. Nu har sju…
Franz Werfel läst på nytt
Av IVO HOLMQVIST Det är lätt att hugga i sten, svårt att bli sannspådd: ”Medan såväl Rilke som Kafka säkert aldrig kommer att med sin diktnings vågrörelser påverka mer än ett predisponerat fåtal, kan…
John Sutherland – Lives of the Novelists. A History of Fiction in 294 Lives
Av IVO HOLMQVIST Upplägget är inte oprövat: man ser till att man är hyfsat beläst – det tar ett halvt liv – och bestämmer sig sedan för de hundra eller tusen bästa böcker man hunnit med, och skriver kort och…
Joseph Roth – A Life in Letters
Av IVO HOLMQVIST Världens bästa bok ansåg Jolo att Joseph Roths “Radetzkymarsch” var, även om han avslutade med en gardering, “jag lovar, fast jag skojar lite”.…
The Art of Peter Siddell
Av IVO HOLMQVIST Under stora åthävor firas Auckland Heritage Week just nu. Det kan behövas, denna Nya Zeelands största stad (här bor mer än en fjärdedel av landets fyra miljoner invånare, och inflyttningen är stor) är inte gammal vad gäller…
Klaus Rifbjerg – Nøleren
Av IVO HOLMQVIST Klaus Rifbjerg är inne på sitt åttonde decennium och i allra högsta grad still going strong. Han har nyss kommit ut med en ny roman som…
Eva Figes 1932-2012
Av IVO HOLMQVIST ”Vi lever i ett lysande moln av föränderligt ljus, liksom i ett hölje. Det är det jag måste fånga.” Så säger Claude Monet i Eva Figes…
Om att fiska lax i Kalifornien, med mera
Av IVO HOLMQVIST För några år sedan kom jag över ”The Selected Poetry of Robinson Jeffers”, i andra trycket från 1937, utgiven av Random House i New York. Försättsbladets tillskrift avslöjar vem som ägt…
Paul Fussel 1924-2012
Av IVO HOLMQVIST ”Dulce et decorum est pro patria mori” – den vackert klingande raden från Horatius har varit i flitigt bruk i ett par tusen år. När…
TLC – en pigg tjugoåring
Av IVO HOLMQVIST I husannonser på Nya Zeeland, och kanske också på andra håll, förekommer ibland förkortningen TLC, uttytt ”tender love and care”. Det är en förskönande omskrivning som betyder att objektet är ett…
Ray Bradbury 1920-2012
Av IVO HOLMQVIST De båda första artiklar jag fick publicerade, under de första åren på sextiotalet, handlade om författare från Kalifornien. Den ene var William Saroyan, med rötter i…
Norman Davies
Av IVO HOLMQVIST ”Call-Girls” var titeln, inte särskilt vänligt menad, på Arthur Koestlers roman om professorer och andra akademiker som hastar världen runt från en konferens och kongress till…
Carlos Fuentes, 1928-2012
Av IVO HOLMQVIST Så sent som för en dryg vecka sedan framträdde Carlos Fuentes på bokmässan i Buenos Aires, ser jag av en av de många kommentarerna till den utförliga dödsrunan i New York…
James Gould Cozzens – bortglömd?
Av IVO HOLMQVIST Det händer allt oftare – det har väl med min stigande ålder att göra – att jag snubblar över unga eller i varje fall yngre skribenter…
A Difficult Woman
Om Lillian Hellman
Av IVO HOLMQVIST ”De mortuis nil nisi bene”, om de döda intet annat än gott – den latinska sentensen följde många som kommenterade dramatikern Lillian Hellmans död i…
Julian Barnes – The Sense of an Ending
Av IVO HOLMQVIST När Thomas Mann tilldelades 1929 års Nobelpris var det enligt motiveringen från Svenska Akademien inte för den då aktuella och nydanande ”Der Zauberberg” utan för den mera traditionellt berättade familjekrönikan ”Buddenbrooks”, hans debutroman från 1901 om handelsfamiljens…