Poströsten

Valmöjligheter
Av PETER LANDELIUS

Los Lobos”, Vargarna, är smeknamnet på ett argentinskt fotbollslag, och dess stadion kallas följaktligen för ”El Bosque”, Skogen.

Ståplatsläktaren har en särskilt sektion för ”Los Amargados” — De förbittrade. Det är de luttrade anhängarna, de som inte jublar när det går bra men har blick för det egna lagets svagheter. Vargarna kan vinna matchen, men De förbittrade talar ändå bara om hur mycket bättre de borde ha spelat.

Det välskötta Sveriges ekonomi har klarat finanskrisen och lågkonjunkturen bättre än de flesta. De politiska ledarna framstår som hyggligt anständiga, vad det nu kan bero på. ”Great men are almost always bad men,” skrev Lord Acton.

Vid Andernas skogklädda fot har jag ändå svårt att entusiasmeras. Sossar och borgare lånar varandras kläder. Koalitionerna blockerar det politiska utbudet före valet och möjligheten av konstruktiva lösningar efter valdagen.

Det påminner inte så litet om Chile, ett annat präktigt land som hade val för en tid sen. Att politik kan vara tråkig är inte nödvändigtvis fel för länder där den lätt blir alldeles för spännande. Men Sverige?

PETER LANDELIUS

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).