Nakenbad och byxor

lubna_hussein
Lubna Hussein, brottsligt klädd
Av MARGARETA FLYGT

I somras skrev Sydsvenskan i flera långa artiklar om bråket kring nakenbadet på en brygga i Falsterbo.

När den som vill nakenbada går ut på bryggan lämnas tofflorna i början av densamma som ett hemligt tecken. Andra besökare (klädda eller oklädda) får snällt vänta tills den spritt språngande kommer tillbaka i sin badrock och hämtar sina skor. Det kan bli en lång väntan som upprört många morgonpigga badare.

De badande som ville vara ifred bar nästan uteslutande adliga, halvadliga eller näringslivsadliga namn, vilket gjorde det hela till en ofrivillig klassfråga. Diskussionen var uppbragd och konflikten så stor att den gavs en förstasida. Men nu har skolorna börjat och vi är tillbaka i vardagen. Vattentemperaturen har sjunkit och snart behöver alla ändå våtdräkt.

Efter kindpussar berättar vi om våra underbara semesterresor. Österlen, Italien och Grekland. Vinterns solresor planeras snart in. Det är skönt med ett break kring jul, säger de som har råd.

Men hur är det att ligga på stranden i bikini och låta barnen leka i poolen i länder som ifrågasätter att halva befolkningen inte har rätt till det som är självklart för oss? Bara i juli dömdes minst 164 muslimska kvinnor till piskstraff i världen.  Nej, inte av talibaner i Afghanistan eller Pakistan, utan i Sudan, Malaysia och på Maldiverna. På den sagolika ögruppen ska 150 kvinnor piskas för otrohet. Lubna Hussein, en sudanesisk journalist, för att hon och tretton andra kvinnor bar byxor och i Malaysia en kvinna för att hon druckit en öl i en bar med en man.

Om de 164 kvinnorna fanns en liten artikel långt in i tidningen. Två månader senare.

I deras länder satsas det åtskilligt på turism, på att locka till sig soltörstande västerlänningar till söderhavstränder där alla sorger glöms. Frågan är vad vi värderar högst – vår egen solbränna i avskilda reservat, eller att ta ställning för en moral och att avstå från resor till länder så länge de inte tillgodoser hela befolkningens rättigheter?

Plötsligt känns Falsterbobråket älskvärt, nästan lite sött – men dess nyhetsvärde desto märkligare.

 

  • Läs också om Nadia Khouri-Daghers bok – L’Islam moderne, des musulmans contre l’intégrisme
  • Artikelsök – mer att läsa
    Här kan du söka på hundratals utvalda svenska och utländska kultursidor efter ännu mer att läsa. Skriv in sökordet i fältet nedan och klicka på Sök