Hans Magnus Enzensberger – Hammerstein oder Der Eigensinn. Eine deutsche Geschichte

51u57vsnztl_sl210_
Till bokhandeln
Av BO STRÅTH
Detta är ingen roman, skriver Enzensberger i efterordet till denna originella bok om Reichswehrofficeren Kurt von Hammerstein och hans familj under andra världskriget.

Boken är en dokumentär och historikerna av facket måste fråga sig hur man kunnat missa detta källunderlag. Boken är spännande och fascinerande. Huvudpersonen är en Reichswehrgeneral som föraktar nazisterna och hans döttrar som tenderar mot kommunismen och förälskar sig i judiska män samt två söner som ansluter sig till motståndsrörelsen. Galleriet utökas med vänsterradikala aristokrater, KGB-agenter, sionister, sovjetgeneraler, ideologiska gränsgångare och helt normala tyskar som stoiskt vägrar sitt deltagande i NS-barbariet.

Huvudfigurerna är förrädare, desertörer och spioner som revolterar mot tidsandans påbud trogna endast sitt egensinne. De duger inte till hjältar och vill heller inte vara några i Enzensbergers porträtt. Han tecknar familjen genom ett collage av dokument, minnen, privata uppteckningar och intervjuer.
© Bo Stråth

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).