Vänsterseger i Italien

Av ÅKE MALM

Tala om jordskredsval – resultaten i Milano och Napoli överträffar den samlade italienska vänsterns vildaste drömmar.

I Milano är advokaten Giuliano Pisapia från Reformkommunisterna den italienska finansvärldens nye borgmästare. Pisapia får 65,1 procent mot avgående borgmästaren Letizia Morattis 44,9. De är inte slutsiffrorna men vid det här laget handlar det om inrikesministeriets räkning av verkliga röster och bara något tiotal kretsar återstår.

Men Milanoresulaten är absolut ingenting mot vad som hänt i Neapel. Vänsterns kandidat Luigi De Magistris får minst 65 procent av rösterna mot högerkandidatens 35.

Det här ger material till otroligt spännande analyser. För det är ingen tvekan om att Pisapia sist han nominerades var reformkommunisternas kandidat. Men alla vet att han också är en framgångsrik och mycket skicklig advokat som haft ansvaret för många viktiga processer där den milanesiska borgerligheten varit inblandad. De första analyserna pekar också på att det är den traditionella milanesiska borgerligheten, finansvärlden som tillsammans med vänsterpartierna röstat fram honom. Han som hela tiden hållit en låg profil, aldrig svarat på Berlusconis provokationer och med sitt ”vänd andra kinden till”, säkrat stödet också från Milanokyrkan.

Hur denne kandidat skall agera för Milanos närmaste stora uppgifter, som t ex att organisera den kommande världsutställningen, kommer att bli mycket intressant att följa.

bild
Luigi de Magistris
Jag har redan i tidigare bloggar talat om situationen i Neapel. Alla vet idag att De Magistris avvisat varje försök att bli identifierad med de traditionella vänsterpartierna. Med PD i första rummet, förstås. Han vill med Antonio Di Pietros stöd i ryggen spela rollen som den nya politikens man, som söker samförstånd men som i första hand vill följa sin egen linje.

Hur den vägen ser ut mellan stadens sopberg och många sedan decennier olösta frågor, skall också bli intressant att se.

Vänsterns kandidater vann alla präktiga segrar i alla de städer som hade måst anordna omval. I Cagliari på Sardinien vann Zedda med 59 procent. I Grosseto segrade vänsterns Bonifaxi med 57, medan Cosolino tog hem valet i Trieste med 57 procent. I Novara säkrade Ballare’ 53 procent. Endast i Cosenza i Kalabrien blev det högerseger med cirka 53 procent.

Det här ger sammanlagt en bild av total kollaps för Silvio Berlusconis högerallians. Själv befinner han sig i Rumänien på ett tvådagars statsbesök. Ännu ingen kommentar från det hållet. Men om alla hans motståndare är kommunister, om dessa nu vunnit, är det Berlusconi som sett till att Milano fått sin första kommunistiska borgmästare sedan kriget.

Ingen dålig prestation!

Men jag vidhåller vad jag tidigare framhållit – det vore ett stort misstag att tänka sig Pisapia som en modern upplaga av stalinistiska bolsjeviker.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).