Renzis nya regering

Av ÅKE MALM

Att snickra ihop en italiensk regering på fyra dagar är en bedrift. Matteo Renzi, 39, lyckades och idag skall de 16 nya ministrarna svärja eden inför president Giorgio Napolitano i Quirinalpalatset i Rom.

Italiens alla politiska analytiker kliar sig nu i sina hårbottnar medan de försöker reda ut om 1) Renzi lyckas regera nu när det blir allvar av 2) om Italien fått den regering som krävs.

Bara 16 ministrar – det är snudd på rekord i Italiens historia. Och 8 kvinnor – det placerar Italien i ett enda språng i toppen bland Europas regeringar i jämlikhetsfrågor. Bara en av Alcide de Gasperis regeringar 1946 lyckades klara sig med en mindre regering. Sedan kan man alltid diskutera om partier villiga att ställa upp i en koalition då var flera eller färre mot dagens situation.

Renzi började med att stryka viceministerns roll – den hade Angelino Alfano helst velat ha. Istället har han placerat en verklig expert som statssekreterare i regeringskansliet. Graziano Delrio har en enorm erfarenhet av statlig och kommunal administration. Han har varit borgmästare i Reggio Emilio, ordförande i kommunförbundet och var redan minister i Enrico Lettas regering med kommunal- och regionalfrågor på sitt bord.

Sedan kommer överraskningarna: ny utrikesminister är Federica Mogherini, 41, är ny utrikesminister. Sedan tre månader tillhör hon Pd:s partiledning med Europafrågor främst på programmet. Hon har alltid sysslat med utrikespolitiska frågor, är gift och har två barn.

Angelino Alfano och Maurizio Lupi behåller sina ministerplatser från förra regeringen. Något Renzi helst hade velat slippa. Hans mål var att visa upp en regering som totalt skulle bryta med den gamla politiken.

Andrea Orlando, 45, blir ny justitieminister efter att ha varit miljöminister hos Letta. Han har gått den långa vägen från borgmästare i hemstaden La Spezia. Sansad och väl påläst har han varit ett av Pd:s språkrör.

Roberta Pinotti, 53, har gått den långa vägen från gamla kommunistpartiet samtidigt som hon varit lärare och skaffat två barn. Hon har jobbat med skolfrågor i lokaladministrationerna i Genuaprovinsen. När Walter Veltroni blev ansvarig för nya Pd, fick hon jobbet att ansvara för försvarsfrågorna. Det arbetet fick sin belöning när hon blev statssekreterare i försvarsdepartementet i Lettas regering. Detta är Italiens första kvinnliga försvarsminister.

Pier Carlo Padoan, 65, är nog det tyngsta namnet i Renzis regering. Han är ekonom, har varit professor i politisk ekonomi, chefsekonom och generalsekreterare i OECD bland mycket annat. Viktigt är också att att han var ekonomisk rådgivare åt Romano Prodi, att han arbetar för Massimo D’Alemas thinktank ItalianiEuropei. Han hade just utsetts till ny chef för italienska statistikinstitutet Istat. Han anses vara en sann keynesian, har många gånger talat om att det är viktigast att beskatta kapitalinkomster och få ned skattetrycket på lönerna. Berlusconi har redan satt stopp för alla tankar på en förmögenhets, eller fastighetsskatt. Här kan man förmoda att det blir konflikter.

Federica Guidi, 45, är juristutbildad men sköter mest familjeföretaget Ducati Energi. Hon har varit ordförande i den viktiga företagargruppen Unga företagare.

Maurizio Martina, 36, har sysslat med jordbruksfrågor på olika nivåer. Var statssekretare i jordbruksdepartementet i Lettas regering.

Giuliano Poletti, 63, kommer från kooperationen och är nu ordförande i riksorganisationen för de olika kooperativa grupperna. Som så många andra i regeringen kommer han från Emilien, det en gång så röda Emilien.

Stefania Giannini, 54,utbildningsminister, språkforskare, glottolog och rektor tills för några månader sedan för universitetet för utlänningar i Perugia. Hon gick till politiken först förra året då hon tillhörde Mario Montis partilista.

Dario Franceschini, 56, kommer från Ferrara där pappan varit antifascistisk partisan. Han är advokat, författare och medlem sedan Pd:s begynnelse av partistyrelsen. Han har varit Enrico Lettas minister för relationerna till parlamentet och blir nu kulturminister.

Beatrice Lorenzin, 43, blir kvar som hälsominister från Lettas regering. Hon tillhörde egentligen kretsen kring Silvio Berlusconi men lämnade Pdl när partiet splittrades. Hon är ett av Ncd:s tunga namn.

Maria Elena Boschi, 33, är regeringens yngsta minister, ansvarig för reformer och kontakter med parlamentet. Hon är jurist och advokat och har varit Matteo Renzis hängivnaste stöd i Florens.

Marianna Madia, 34, statsvetare, forskare i ekonomisk politik. Hon har trots sin ålder en lång karriär bakom sig inom Pd. En av hennes senaste böcker handlar om hur Italien föråldras och hur detta påverkar ekonomin.

Maria Carmela Lanzetta, 59, farmakolog från Kalabrien. Hon blir ansvarig för regionala frgor. Valdes till borgmästare i den lilla byn Monasterace. Maffian ’Ndranghetan brände när hennes apotek när hon inte föll efter för kraven. Senare sköt maffian mot hennes bil. Förra året avgick hon som borgmästare då hon ansåg sig ha blivit lämnad ensam.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).